SGGW

11
października
2019

Zgaga, refluks i choroba wrzodowa – palący problem na talerzu

16.10 zapraszamy na pierwsze w tym sezonie spotkanie Wszechnicy Żywieniowej SGGW.

Kontynuując cykl tematów dotyczący układu pokarmowego człowieka (rozpoczęty w październiku 2018 r.), zapraszamy na kilka kolejnych wykładów, tym razem poświęconych diagnostyce i leczeniu (farmakologicznemu i dietetycznemu) wybranych chorób tego układu. Na najbliższym, pierwszym w roku akademickim 2019/2020, zostaną omówione dolegliwości występujące stosunkowo często i dla pacjentów bardzo uciążliwe. Przedstawią je zaproszeni eksperci – lekarz dr n. med. Mirosław Kiedrowski i dietetyczka dr inż. Katarzyna Kowalcze, aby słuchacze z tymi problemami mogli uzyskać pełną wiedzę, na co najczęściej brak czasu podczas wizyt lekarskich. Stąd też omówią oni następujące zagadnienia:

  • częstość występowania
  • objawy, przyczyny i skutki
  • diagnostyka i leczenie farmakologiczne
  • czynniki predysponujące do choroby refluksowej,
  • produkty nasilające objawy zgagi
  • wsparcie żywieniowe w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
  • rola modyfikacji stylu życia
  • produkty i potrawy dozwolone oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową i wrzodową
  • metody łagodzenia objawów zgagi i refluksu