Employee

Katarzyna Ratusz


dr inż.

Katarzyna Ratusz

Faculty of Food Sciences

Department of Food Technology

+48 22 59 375 25



Ph.D. Eng. Katarzyna Ratusz is an employee of the Division of Fats and oils and Food Concentrates Technology. She has made the Master’s thesis titled "Critical analysis of existing and trying to develop new methods for assessing the color of oils and lecithin rape" under the direction of Dr. Krzysztof Krygier. In 1992, she graduated from the Pedagogical Advancement Study. In December 2005 she defended her doctoral thesis entitled "Investigation of stability of edible oils and antioxidant effectiveness of antioxidants used by the oxidation induction time measurements under isothermal conditions" led by prof. Dr hab. Boleslaw Kowalski. In 2011, she completed post-graduate studies "Dietary counseling - advances in human nutrition (Food and Nutrition InstituteWarsaw).

Her scientific work focuses on refined oils and cold-pressed oils, margarine emulsions, functional foods and food additives. She has conducted research on the effects of storage conditions and product composition on the rate of change of fat oxidation in various food products. In recent years she has dealt with the topic of fat oxidation and the use of natural antioxidants. She has supervised more than 30 master's theses, and more than 40 engineering degree thesis. She is the author of numerous scientific papers, reports and scientific communications, opinions and expertise.

Publications

  1. 1. Krygier K., Ratusz K., Peć K., (1990): Zastosowanie lecytyny do celów spożywczych. Przem. Spoż. 43: 238-240.

  2. 2. Ratusz K., Peć K., Krygier K., (1990): Analiza metod oceny barwy oleju rzepakowego. Przem. Spoż. 44: 172-174.

  3. 3. Ratusz K., Peć K., Krygier K., (1991): Nowe metody oceny barwy lecytyny rzepakowej. Przem. Spoż. 44 (3): 73-76.

  4. 4. Krygier K., Ratusz K., Supeł B., (1995): Jakość i stabilność olejów tłoczonych na zimno. Rośliny oleiste XVI (2): 307-314.

  5. 5. Krygier K., Obiedziński M., Ratusz K., (1996): Wpływ procesu bielenia na jakość oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Rośliny oleiste XVII (2): 455-460.

  6. 6. Ratusz K., Krygier K., (1997): Wpływ temperatury i dodatku przeciwutleniacza naturalnego na zmiany oksydacyjne oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Rośliny Oleiste XVIII(2): 312-323

  7. 7. Węgrzyn E., Borys M., Ratusz K., Obiedziński M. (1997): Występowanie pozostałości wybranych metali w olejach tłoczonych oraz rafinowanych i w produktach tłuszczowych. Rośliny Oleiste XVIII (2): 372-381.

  8. 8. Kowalski B, Ratusz K, Miciuła A, Krygier K. (1997): Monitoring of rapeseed oil autoxidation with a pressure differential scanning calorimeter. Thermochimica Acta 307 (1997): 117-121.

  9. 9. Ratusz K, Kowalski B, Gruczyńska E, Tarnowska K, Bekas W. (2002): Evaluation of antioxidants activity in vegetable oils and triacylglycerol matrices by Rancimat measurements. La Rivista Delle Sostance Grasse LXXIX (2002): 251-263

  10. 10. Schube V., Kaliszan E., Ratusz K., (2003): Skrobie modyfikowane we wsadach owocowych, majonezach i dresingach. Przem. Spoż. 57:22-26

  11. 11. Kowalski B., Ratusz K., Kowalska D., Bekas W., (2004): Determination of the oxidative stability of vegetable oils by Differential Scanning Calorimetry and Rancimat measurements, Eur.J.Lipid Sci. Technol., 106,165-169

  12. 12. Ratusz K., Kowalski B., Wirkowska M. (2005): Monitorowanie autooksydacji olejów rafinowanych metodą pomiarów czasów indukcji utleniania. Rośliny Oleiste XXVI: 211 – 220.

  13. 13. Bryś J., Wirkowska M., Ratusz K., Kowalski B. (2006): Zastosowanie enzymu niespecyficznego do modyfikacji właściwości mieszanin tłuszczu mlekowego z olejem słonecznikowym. Tłuszcze Jadalne, 1 – 2/06, 123 –

  14. 14. Ratusz K., Wirkowska M. (2006): Skuteczność działania preparatu przeciwutleniającego na rafinowane oleje roślinne i ich matryce triacyloglicerolowe. Żywność. Nauka . Technologia. Jakość, 2 (47), 258 &

  15. 15. Ratusz K., Wirkowska M. (2006): Charakterystyka nasion i lipidów amarantusa. Rośliny oleiste XXVII, 323-330.

  16. 16. Wirkowska M., Bryś J., Ratusz K., Kowalski B. (2006): Stabilność przeciwutleniająca tłuszczu wyekstrahowanego z owsa. Tłuszcze Jadalne, 1 – 2/06, 131 – 137.

  17. 17. Wirkowska M., Bryś J., Ratusz K., Kowalski B. (2006): Stabilność przeciwutleniająca lipidów kukurydzy. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2 (47), 356 – 362.

  18. 18. Ratusz K, Wirkowska M. (2008): Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w wybranych wyrobach ciastkarskich i produktach przekąskowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4(59), 96-102

  19. 19. Wroniak M., Ratusz K., Przesmycka K. (2008): The influence of selected natural antioxidants on oxidative stability of cold pressed oils. In "Advances in analysis and technology of rapeseed oil" Chapter 1. Antioxidants in rapeseeds and rapeseed oil, Mo

  20. 20. Ratusz K, Wroniak M. (2009): Próby ograniczenia tłuszczu w wyrobach biszkoptowo tłuszczowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 42(3), 329-333.

  21. 21. Wroniak M, Ratusz K. (2009): Attempts to increasing of oxidative stability of sunflowerseed and rapeseed cold pressed and fully refined oils by using green tea extract, Food quality and safety, ed. by Grażyna Krasnowska, Anna Pęksa. - Wroc&#

  22. 22. Wroniak M., Ratusz K. (2009): "The influence of rosemary extracts for the oxidative stability of rapeseed and sunflowerseed cold pressed and refined oils”. In, Monograph, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń

  23. 23. Ratusz K., Wirkowska M. (2010): Ocena jakości żywieniowej tłuszczu chipsów ziemniaczanych. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. 553, 195 – 201.

  24. 24. Wroniak M., Marcinkowska M., Ratusz K. (2010): „Próby podwyższenia stabilności oksydatywnej olejów tłoczonych na zimno przy użyciu wybranych oleożywic przypraw, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 553: 227

  25. 25. Ratusz K., Wroniak M. (2010): Wpływ procesu rafinacji na wybrane właściwości karagenów. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 552: 209-215.

  26. 26. Ratusz K., Krygier K., Wroniak M. (2010): Tłuszcze – informacje podstawowe w: Współczesna margaryna, aspekty technologiczne i żywieniowe. Red K. Krygier WNT, 11-36.

  27. 27. Ratusz K, Krygier K.. (2010): Wartość żywieniowa margaryn w: Współczesna margaryna, aspekty technologiczne i żywieniowe. Red K. Krygier WNT, 141-163.

  28. 28. Wirkowska M., Bryś J., Górska A., Ostrowska-Ligęza E., Ratusz K., Łukasz M. (2011): Jakość frakcji lipidowej w „prozdrowotnych” wyrobach ciastkarskich. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 44(3): 503-507.

  29. 29. Wroniak M., Ratusz K. (2011): Wpływ dodatku oleożywic rozmarynu i oregano na zmiany oksydacyjne olejów tłoczonych na zimno w teście termostatowym. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych z. 558: 301-309.

  30. 30. Ratusz K., Wroniak M. (2011): Wpływ wybranych substancji słodzących na właściwości nektarów z aronii. Żywność projektowana. Cz. 2 / red. Maria Walczycka, Grażyna Jaworska, Aleksandra Duda-Chodak, Ladis

  31. 31. Ratusz K., Wroniak M. (2011): Wpływ wybranych substancji słodzących na właściwości nektarów z aronii. Żywność projektowana. Cz. 2 / red. Maria Walczycka, Grażyna Jaworska, Aleksandra Duda-Chodak, Ladis

  32. 32. Wroniak M., Ratusz K. (2011): The quality of cold pressed rapeseed and sunflowerseed oils from polish market. Monograph part III, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń str 105-112.

  33. 33. Ratusz K., Wirkowska M. (2012): Ocena właściwości odżywczych produktów typu płatki śniadaniowe, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 45(3): 790-796.

  34. 34. Ratusz K., Maszewska M., (2012): Ocena występowania konserwantów w żywności na rynku warszawskim Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 45(3): 917-923.

  35. 35. Ciemniewska H., Ratusz K., (2012): Charakterystyka orzechów laskowych trzech odmian leszczyny uprawianej w Polsce, Rośliny Oleiste