Ogrodnictwo jest dziedziną nauki i praktyki rolniczej nastawioną na poprawę jakości życia człowieka. Na tym kierunku kształci się specjalistów o szerokim profilu zawodowym, umożliwiając im zdobycie wszechstronnej wiedzy ogólnoprzyrodniczej i fachowej. W programie nauczania duży nacisk kladzie się na umiejętność stosowania zdobytej wiedzy w praktyce.
Absolwenci posiadają wiedzę i umiejętności z zakresu technologii produkcji ogrodniczej, ogrodnictwa zrównoważonego, zagospodarowania terenów zieleni, kształtowania krajobrazu i ochrony przyrody, organizacji pracy w przedsiębiorstwie ogrodniczym oraz kierowania zespołami ludzkimi, prowadzenia badań naukowych oraz wdrażania szeroko pojętego postępu naukowo-technicznego w ogrodnictwie ze szczególnym uwzględnieniem metod nowoczesnej biotechnologii roślin.
- ekonomika i organizacja ogrodnictwa,
- genetyka, hodowla i biotechnologia roślin,
- ochrona roślin,
- rośliny lecznicze i specjalne,
- rośliny ozdobne,
- sadownictwo,
- szkółkarstwo ogrodnicze,
- rośliny warzywne – jakość i wykorzystanie.
- specjalistycznych gospodarstwach ogrodniczych,
- przetwórstwie owocowo-warzywnym,
- administracji,
- usługach i doradztwie ogrodniczym,
- instytucjach związanych z kształtowaniem i konserwacją terenów zieleni,
- instytutach badawczych,
- ośrodkach badawczo-rozwojowych.