Dla mediów

października

Konferencja Euroligi w SGGW - EuroLeague for Life Sciences

W dniach 13-14-15 listopada 2014 roku w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbędą się równocześnie dwie międzynarodowe konferencje - doroczna konferencja uniwersytetów należących do EuroLeague for Life Sciences (ELLS) oraz Studencka Konferencja Naukowa ELLS.

W Konferencjach weźmie udział około 230. studentów z 8 krajów oraz 100. przedstawicieli Uczelni Europejskich tj. rektorów, prorektorów,  dziekanów i profesorów z Uczelni niemieckich, duńskich, holenderskich, szwedzkich, austriackich i czeskich.

13-14.11.2014: Spotkanie pracowników uczelni ELLS, program: http://ells2014.sggw.pl/pages/ells_programme/

14-15.11.2014: Naukowa konferencja studentów uczelni ELLS, program: http://ells2014.sggw.pl/pages/ells_programme_2/

EuroLeague for Life Sciences jest organizacją zrzeszającą wiodące uczelnie rolniczo-przyrodnicze w Europie:

• Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
  • Wageningen University, Holandia,
  • University of Natural Resources and Applied Life Sciences w Wiedniu, Austria,
  • Czech University of Life Sciences w Pradze, Czechy,
  • University of Hohenhaim, Niemcy,
  • Swedish University of Agricultural Sciences, Szwecja,
  • University of Copenhagen, Dania,

oraz na świecie:

• Cornell University, Ithaca, New York, USA,
  • China Agricultural University, Chiny,
  • Hebrew University of Jerusalem, Food and Environment, Jerozolima,
  • Lincoln University, Nowa Zelandia.

Uczelnie współpracują w zakresie zarządzania zasobami naturalnymi, nauk rolniczych i leśnych, nauk przyrodniczych, nauk o żywieniu i nauk o środowisku naturalnym. Celem ELLS jest przygotowanie i prowadzenie wspólnych programów badawczych i dydaktycznych, ułatwianie mobilności studentów i nauczycieli akademickich przez uproszczenie stosowanych procedur oraz zapewnienie wysokiej jakości nauczania.