Wydział Żywienia Człowieka
ul. Nowoursynowska 159 C,
02-776 Warszawa
budynek 32;
Kierownik studiów: dr hab. Joanna Trafiałek, prof. SGGW
tel.: 22 57 37 082, tel. kom.: 506 609 677, e-mail: joanna_trafialek@sggw.edu.pl
Sekretariat studiów: mgr inż. Marzena Czmoch
tel. 22 59 371 48, e-mail: marzena_czmoch@sggw.edu.pl, parter, pok. A64
Informacje szczegółowe: http://haccp.sggw.pl/
Charakterystyka studiów:
Studia podyplomowe Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności (SZBJZ) to studia zaprojektowane dla osób zainteresowanych bezpieczeństwem i jakością żywności. Koncepcja kształcenia na studiach podyplomowych ma na celu rozszerzenie i ugruntowanie wiedzy z zakresu zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i dystrybucji żywności oraz systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Zdobyta wiedza będzie pomocna w pełnieniu obowiązków służbowych i podniesie kwalifikacje pracowników. Odbiorcami i adresatami studiów są pracownicy zakładów produkcyjnych wytwarzających środki spożywcze, zakładów gastronomicznych, instytucji nadzorujących i kontrolujących zakłady wytwarzające środki spożywcze, osoby planujące zarejestrować zakłady produkcji i dystrybucji żywności, kandydaci na audytorów systemów bezpieczeństwa żywności, kandydaci na specjalistów ds. jakości i bezpieczeństwa żywności, managerów jakości żywności.
Zajęcia odbywają się średnio co dwa tygodnie w soboty oraz niedziele.
Czas trwania studiów: 2 semestry
Zasady naboru: Rekrutacja kandydatów na studia jest otwarta i odbywa się na zasadzie kolejności zgłoszeń, złożenia kompletnych dokumentów i uiszczenia całościowej opłaty za studia lub za pierwszy semestr nauki. Wymagane dokumenty podane są na stronie https://www.sggw.pl/dydaktyka_/studia-podyplomowe. Zakończenie rekrutacji następuje na minimum 1 tydzień przed rozpoczęciem semestru, w którym uruchamiane są studia.
Limit miejsc: 35 (min. liczba uczestników 20 osób)
Tryb i warunki ukończenia studiów podyplomowych (na zasadach określonych w Regulaminie Studiów Podyplomowych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie). Warunkiem ukończenia studiów jest zaliczenie testów z każdego przedmiotu w czasie trwania studiów z wynikiem pozytywnym oraz wykonanie zespołowej pracy końcowej i obrona pracy końcowej na ostatnim zjeździe studiów.
Opłata: 4800 zł (2 400 zła za 1 semestr)
Istnieje możliwość uzyskanie dodatkowych dokumentów:
- Certyfikat Audytora systemu HACCP firmy DEKRA
- Certyfikat Audytora Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności firmy DEKRA
- Certyfikat Audytora wewnętrznego ISO 9001 firmy BSI
Szczegółowych informacji udziela Kierownik studiów.
Miejsce składania dokumentów:
osobiście po wcześniejszym umówieniu się, budynek 32, parter, pokój A64
lub przesyłka listem poleconym na adres:
Marzena Czmoch
Dziekanat Wydziału Żywienia Człowieka
ul. Nowoursynowska 159C
02-776 Warszawa