SGGW

sierpnia

Stanowisko SGGW w sprawie wypowiedzi Prezydenta Otwocka

Stanowisko SGGW w sprawie publikacji w mediach wypowiedzi Prezydenta Otwocka – Pana Jarosława Margielskiego z 3 sierpnia 2020 r.

W przestrzeni medialnej, na różnych portalach internetowych pojawiły się w dniu dzisiejszym publikacje dotyczące wypowiedzi Pana Prezydenta Otwocka – Jarosława Margielskiego udzielonej w dniu 3 sierpnia 2020 r. Polskiej Agencji Prasowej, w której poinformował on, że padł ofiarą kradzieży tożsamości i na jego osobę zostały zaciągnięte zobowiązania bankowe i parabankowe w wysokości około 40 tys. zł. W związku z tym faktem wyraził podejrzenie, „że jego personalia mogły się dostać w ręce przestępców w wyniku kradzieży laptopa z danymi doktorantów z warszawskiej SGGW, do której doszło półtora roku temu”.

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyjaśnia, iż przekazane przez Pana Jarosława Margielskiego informacje na temat zdarzenia dotyczącego kradzieży laptopa pracownika naszej Uczelni są nieprawdziwe, a wyrażone podejrzenia bezpodstawne. Przedmiotowe zdarzenie miało bowiem miejsce w listopadzie 2019 r. (a nie „półtora roku temu”), a skradziony komputer nie zawierał danych osobowych dotyczących doktorantów SGGW w Warszawie, wśród których jest Pan Prezydent Otwocka. Tym samym jakiekolwiek powiązanie zaciągnięcia zobowiązań bankowych i parabankowych na dane osobowe Pana Jarosława Margielskiego ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie lub zdarzeniem z nią związanym jest nieuprawnione i narusza dobra osobiste Uczelni.

Szkołą Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zwróciła się w dniu dzisiejszym do Pana Prezydenta Otwocka z wnioskiem o sprostowanie wypowiedzi udzielonej Polskiej Agencji Prasowej.