Aktualności

Dla mediów

w dziale:
19
listopada

Profesor Hazem Kalaji wśród najczęściej cytowanych naukowców na świecie

Profesor Hazem Kalaji wśród najczęściej cytowanych naukowców na świecie

Profesor Hazem M. Kalaji z Katedry Fizjologii Roślin Instytutu Biologii SGGW jako jeden z czwórki polskich naukowców znalazł się na liście najczęściej cytowanych akademików. Listę publikuje Web of Science.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
30
czerwca

Profesor Michał Zasada nowym rektorem SGGW

Profesor Michał Zasada nowym rektorem SGGW

30 czerwca 2020 roku kolegium elektorów wybrało 22. rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, którym został prof. dr hab. Michał Jerzy Zasada. Czteroletnia kadencja nowych władz rektorskich rozpocznie się 1 września.

For Medias
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
09
kwietnia

Komunikat Rektora SGGW z dnia 9 kwietnia 2020 r.

Komunikat Rektora SGGW z dnia 9 kwietnia 2020 r.

Prof. dr hab. Wiesław Bielawski, rektor SGGW wystosował komunikat do społeczności akademickiej o funkcjonowaniu uczelni w okresie od dnia 11 kwietnia 2020 r. do dnia 26 kwietnia 2020 r.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
19
marca

Zarządzenie ws. zapobiegania rozprzestrzeniania się koronawirusa SARS-CoV-2 wśród społeczności SGGW

Zarządzenie ws. zapobiegania rozprzestrzeniania się koronawirusa SARS-CoV-2 wśród społeczności SGGW

Zarządzenie Rektora SGGW w sprawie „Zapobiegania rozprzestrzeniania się koronawirusa SARS-CoV-2 wśród społeczności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie” dotyczy między innymi odwołania z dniem 12 marca 2020 r. wszystkich form zajęć dla studentów, doktorantów i słuchaczy studiów podyplomowych.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
16
grudnia

Nieznane białko i prestiżowa publikacja

Nieznane białko i prestiżowa publikacja

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie we współpracy z naukowcami z University of Texas Southwestern Medical Center z Dallas w USA oraz z Instytutem Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk odkryli i przebadali nieznane dotąd białko efektorowe – istotne dla organizmów żywych. O osiągnięciu przeczytać można w prestiżowym dla biologów czasopiśmie „Cell”.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
27
listopada

Alternatywa dla antybiotyku

Alternatywa dla antybiotyku

Na większość szczepów bakterii odpowiedzialnych za tzw. zakażenia szpitalne nie działają leki służące do ich zwalczania. Opracowywanie nowych formuł jest długie i żmudne, ale dzięki pracom naukowców pojawiają się alternatywne sposoby unikania zakażeń. Jednym z nich jest używanie nanowarstw – cienkich warstw metali, które odpowiednio stosowane, mogą stać się kamieniem milowym w walce z rozprzestrzenianiem się chorób w placówkach medycznych.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
25
listopada

Komunikat rzecznika prasowego SGGW

W nawiązaniu do komunikatu uczelni o naruszeniu ochrony danych osobowych pragnę dodać, że dane osobowe studentów i kandydatów na studia w SGGW zostały wykradzione, gdyż jeden z pracowników lekkomyślnie kopiował je na przenośny komputer. Nie miał do tego prawa i zrobił to wbrew obowiązującym na uczelni procedurom.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
13
listopada

Nanocząstki w walce z nowotworami

Nanocząstki w walce z nowotworami

Naukowcy z SGGW czynnie uczestniczą w walce z nowotworami. To walka z chorobami zwierząt. Jednak być może już wkrótce pojawi się możliwość prowadzenia prób klinicznych na ludziach. Praca, którą wykonują naukowcy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, jest ogromną szansą dla chorych.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
15
października

Kolejny awans SGGW w światowym rankingu uczelni

Kolejny awans SGGW w światowym rankingu uczelni

Po raz kolejny Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie awansowała w rankingu najlepszych uniwersytetów świata. W najnowszym rankingu QS World University Rankings (EECA) 2020 serwisu TopUniversities.com SGGW awansowała o 11 pozycji, zajmując 101 miejsce. Nasza uczelnia znalazła się w TOP 27% QS World University Rankings Eastern Europe and Central Asia (EECA).

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
30
sierpnia

Innowacyjny miód suszony z SGGW

Innowacyjny miód suszony z SGGW

Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek o niezbyt pochlebnej opinii ze względu na wysoki indeks glikemiczny. W ulepszonym produkcie została ona zastąpiona nutriozą – nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy. Ulepszona wersja miodu suszonego jest zdecydowanie innowacyjna!

Dla mediów
czytaj więcej