Aktualności

Dla mediów

w dziale: Osiągnięcia
27
listopada

Alternatywa dla antybiotyku

Alternatywa dla antybiotyku

Na większość szczepów bakterii odpowiedzialnych za tzw. zakażenia szpitalne nie działają leki służące do ich zwalczania. Opracowywanie nowych formuł jest długie i żmudne, ale dzięki pracom naukowców pojawiają się alternatywne sposoby unikania zakażeń. Jednym z nich jest używanie nanowarstw – cienkich warstw metali, które odpowiednio stosowane, mogą stać się kamieniem milowym w walce z rozprzestrzenianiem się chorób w placówkach medycznych.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
25
listopada

Komunikat rzecznika prasowego SGGW

W nawiązaniu do komunikatu uczelni o naruszeniu ochrony danych osobowych pragnę dodać, że dane osobowe studentów i kandydatów na studia w SGGW zostały wykradzione, gdyż jeden z pracowników lekkomyślnie kopiował je na przenośny komputer. Nie miał do tego prawa i zrobił to wbrew obowiązującym na uczelni procedurom.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
13
listopada

Nanocząstki w walce z nowotworami

Nanocząstki w walce z nowotworami

Naukowcy z SGGW czynnie uczestniczą w walce z nowotworami. To walka z chorobami zwierząt. Jednak być może już wkrótce pojawi się możliwość prowadzenia prób klinicznych na ludziach. Praca, którą wykonują naukowcy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, jest ogromną szansą dla chorych.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
15
października

Kolejny awans SGGW w światowym rankingu uczelni

Kolejny awans SGGW w światowym rankingu uczelni

Po raz kolejny Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie awansowała w rankingu najlepszych uniwersytetów świata. W najnowszym rankingu QS World University Rankings (EECA) 2020 serwisu TopUniversities.com SGGW awansowała o 11 pozycji, zajmując 101 miejsce. Nasza uczelnia znalazła się w TOP 27% QS World University Rankings Eastern Europe and Central Asia (EECA).

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
30
sierpnia

Innowacyjny miód suszony z SGGW

Innowacyjny miód suszony z SGGW

Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek o niezbyt pochlebnej opinii ze względu na wysoki indeks glikemiczny. W ulepszonym produkcie została ona zastąpiona nutriozą – nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy. Ulepszona wersja miodu suszonego jest zdecydowanie innowacyjna!

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
29
lipca

Nadchodzi klęska suszy

Nadchodzi klęska suszy

Jedni straszą zmianami klimatu, inni je bagatelizują. Podobno sprawa wygląda o wiele poważniej niż mogłoby się wydawać. Czy tegoroczna susza w Polsce to dopiero wstęp do tego, co czeka nas w najbliższej przyszłości? Czy rzeczywiście grozi nam głód? Czy można coś zrobić, by tego czarnego scenariusza uniknąć? Przed naukowcami na całym świecie stoi ogromne wyzwanie. Badania naukowe w tym zakresie prowadzone są także w SGGW.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
16
lipca

SGGW zakończyła pierwszy etap rekrutacji na studia

SGGW zakończyła pierwszy etap rekrutacji na studia

Finanse i rachunkowość, informatyka, logistyka, turystyka i rekreacja, zarządzanie, dietetyka oraz ekonomia to najbardziej popularne w tym roku kierunki studiów w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. SGGW zakończyła pierwszy etap rekrutacji na studia. Kolejne tury potrwają do połowy sierpnia.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
16
lipca

Najzdolniejszy Młody Naukowiec z SGGW

Najzdolniejszy Młody Naukowiec z SGGW

Rozmowa z dr. hab. Marcinem Kurkiem z Katedry Techniki Projektowania Żywności Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o zdobyciu tytułu Najzdolniejszego Młodego Naukowca w Polsce, błonniku pokarmowym oraz podejściu do nauki.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
03
lipca

Tajemnicze białko, SGGW i światowy rozgłos

Tajemnicze białko, SGGW i światowy rozgłos

Międzynarodowy zespół badawczy, do którego należą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dokonał odkrycia, o którym usłyszał świat. Stało się to za sprawą publikacji wyników w prestiżowym dla biologów czasopiśmie „Cell”. Naukowcy odnaleźli i przebadali tajemnicze białko, które okazało się być niezwykle ważne dla większości organizmów żywych.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
08
maja

"Start po Indeks SGGW" - konkurs dla maturzystów

"Start po Indeks SGGW" - konkurs dla maturzystów

Uczniowie klas maturalnych mogą zdobyć indeks Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie jeszcze przed ogłoszeniem wyników matur. SGGW rozpoczęła rejestrację osób, które chcą wziąć udział w konkursie Start po indeks.

Dla mediów
czytaj więcej