Aktualności

Dla mediów

w dziale: Aktualności
15
października

Kolejny awans SGGW w światowym rankingu uczelni

Kolejny awans SGGW w światowym rankingu uczelni

Po raz kolejny Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie awansowała w rankingu najlepszych uniwersytetów świata. W najnowszym rankingu QS World University Rankings (EECA) 2020 serwisu TopUniversities.com SGGW awansowała o 11 pozycji, zajmując 101 miejsce. Nasza uczelnia znalazła się w TOP 27% QS World University Rankings Eastern Europe and Central Asia (EECA).

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
30
sierpnia

Innowacyjny miód suszony z SGGW

Innowacyjny miód suszony z SGGW

Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek o niezbyt pochlebnej opinii ze względu na wysoki indeks glikemiczny. W ulepszonym produkcie została ona zastąpiona nutriozą – nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy. Ulepszona wersja miodu suszonego jest zdecydowanie innowacyjna!

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
29
lipca

Nadchodzi klęska suszy

Nadchodzi klęska suszy

Jedni straszą zmianami klimatu, inni je bagatelizują. Podobno sprawa wygląda o wiele poważniej niż mogłoby się wydawać. Czy tegoroczna susza w Polsce to dopiero wstęp do tego, co czeka nas w najbliższej przyszłości? Czy rzeczywiście grozi nam głód? Czy można coś zrobić, by tego czarnego scenariusza uniknąć? Przed naukowcami na całym świecie stoi ogromne wyzwanie. Badania naukowe w tym zakresie prowadzone są także w SGGW.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
16
lipca

SGGW zakończyła pierwszy etap rekrutacji na studia

SGGW zakończyła pierwszy etap rekrutacji na studia

Finanse i rachunkowość, informatyka, logistyka, turystyka i rekreacja, zarządzanie, dietetyka oraz ekonomia to najbardziej popularne w tym roku kierunki studiów w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. SGGW zakończyła pierwszy etap rekrutacji na studia. Kolejne tury potrwają do połowy sierpnia.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
16
lipca

Najzdolniejszy Młody Naukowiec z SGGW

Najzdolniejszy Młody Naukowiec z SGGW

Rozmowa z dr. hab. Marcinem Kurkiem z Katedry Techniki Projektowania Żywności Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o zdobyciu tytułu Najzdolniejszego Młodego Naukowca w Polsce, błonniku pokarmowym oraz podejściu do nauki.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
03
lipca

Tajemnicze białko, SGGW i światowy rozgłos

Tajemnicze białko, SGGW i światowy rozgłos

Międzynarodowy zespół badawczy, do którego należą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dokonał odkrycia, o którym usłyszał świat. Stało się to za sprawą publikacji wyników w prestiżowym dla biologów czasopiśmie „Cell”. Naukowcy odnaleźli i przebadali tajemnicze białko, które okazało się być niezwykle ważne dla większości organizmów żywych.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
08
maja

"Start po Indeks SGGW" - konkurs dla maturzystów

"Start po Indeks SGGW" - konkurs dla maturzystów

Uczniowie klas maturalnych mogą zdobyć indeks Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie jeszcze przed ogłoszeniem wyników matur. SGGW rozpoczęła rejestrację osób, które chcą wziąć udział w konkursie Start po indeks.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
12
marca

Wyróżnienia dla pracowników naukowych SGGW

Wyróżnienia dla pracowników naukowych SGGW

Już po raz trzeci Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wręczył wyróżnienia pracownikom naukowym za osiągnięcia, które znacząco wpływają na rozwój, promocję oraz prestiż SGGW. W tym roku Rektorska Komisja ds. Motywacyjnego Systemu Wynagradzania Pracowników przyznała wyróżnienia 34 naukowcom naszej uczelni. Są one elementem systemu premiowania najlepszych pracowników naukowych SGGW.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
10
stycznia

Smog i jego źródła

Smog i jego źródła

Wraz nadejściem chłodniejszych dni w powietrzu pojawia się charakterystyczny zapach, którego źródłem jest unoszący się z kominów dym. Widać i czuć, że nadchodzi sezon smogu. Nie jest jednak prawdą, że źródłem tego szkodliwego dla zdrowia zjawiska są wyłącznie ogrzewane przy użyciu niewłaściwego paliwa domostwa. Naukowcy z Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska SGGW wraz z pracownikami IPIŚ PAN Zabrze oraz SGSP w Warszawie od kilku lat prowadzą długoterminowe badania zanieczyszczeń powietrza na warszawskim Ursynowie. Jednoznacznie wynika z nich, że smog to zjawisko, które ma bardzo złożone przyczyny i różnorodne źródła, a dym z kominów to zaledwie jeden kawałek skomplikowanej układanki.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
07
stycznia

Ekożywność – przeszłość czy przyszłość?

Ekożywność – przeszłość czy przyszłość?

Postęp technologiczny, chemiczny i biologiczny, który dokonał się w rolnictwie w XX wieku, umożliwił znaczne zwiększenie światowej produkcji żywności. Dziś wiemy, że niektóre z tych osiągnięć okazały się mieć negatywny wpływ na środowisko, jakość produktów żywnościowych i zdrowie konsumentów. W świetle tych zmian obok produkcji żywności w systemie konwencjonalnym już od lat 80. XX w. rozwija się rolnictwo ekologiczne.

Dla mediów
czytaj więcej