Aktualności

Dla absolwentów

11
lutego
2015

Co przyszła mama jeść powinna?

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej 18 lutego 2015 r.

Powszechnie wiadomo, że właściwy sposób żywienia podczas ciąży jest wyjątkowo ważny - ważny dla samej kobiety i dla jej dziecka. Nie wszyscy jednak są świadomi, jak istotne znaczenie ma również sposób odżywiania się kobiety w okresie przed ciążą. Nie wszyscy też wiedzą, że wpływ ten nie ogranicza się tylko do rozwoju dziecka w okresie życia płodowego. Dowody naukowe wykazują zależność pomiędzy żywieniem przyszłej mamy a zdrowiem i rozwojem dziecka w okresie pourodzeniowym, a także w dalszych okresach życia, nawet w wieku dorosłym.

Podczas wykładu zostaną omówione takie zagadnienia jak:

  • wartość energetyczna i odżywcza diety kobiety przed i w trakcie ciąży – wskazanie różnic
  • programowanie metaboliczne, czyli jak sposób żywienia kobiety w ciąży wpływa na zdrowie dziecka
  • produkty wskazane i przeciwwskazane w trakcie ciąży
  • prawdy i mity na temat żywienia w ciąży
  • suplementacja diety w ciąży – czy istnieje uzasadniona potrzeba?

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej w dn. 18 lutego 2015 r.

dr inż. Anna Harton

dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

Katedra Dietetyki

 

Plakat