Aktualności

Dla absolwentów

w dziale: Osiągnięcia
27
listopada

Alternatywa dla antybiotyku

Alternatywa dla antybiotyku

Na większość szczepów bakterii odpowiedzialnych za tzw. zakażenia szpitalne nie działają leki służące do ich zwalczania. Opracowywanie nowych formuł jest długie i żmudne, ale dzięki pracom naukowców pojawiają się alternatywne sposoby unikania zakażeń. Jednym z nich jest używanie nanowarstw – cienkich warstw metali, które odpowiednio stosowane, mogą stać się kamieniem milowym w walce z rozprzestrzenianiem się chorób w placówkach medycznych.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
13
listopada

Nanocząstki w walce z nowotworami

Nanocząstki w walce z nowotworami

Naukowcy z SGGW czynnie uczestniczą w walce z nowotworami. To walka z chorobami zwierząt. Jednak być może już wkrótce pojawi się możliwość prowadzenia prób klinicznych na ludziach. Praca, którą wykonują naukowcy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, jest ogromną szansą dla chorych.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
15
października

Kolejny awans SGGW w światowym rankingu uczelni

Kolejny awans SGGW w światowym rankingu uczelni

Po raz kolejny Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie awansowała w rankingu najlepszych uniwersytetów świata. W najnowszym rankingu QS World University Rankings (EECA) 2020 serwisu TopUniversities.com SGGW awansowała o 11 pozycji, zajmując 101 miejsce. Nasza uczelnia znalazła się w TOP 27% QS World University Rankings Eastern Europe and Central Asia (EECA).

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
26
września

Rekrutacja na studia MBA "Zarządzanie w agrobiznesie"

Rekrutacja na studia MBA "Zarządzanie w agrobiznesie"

Zapraszamy na studia Executive MBA - dla ambitnych i otwartych osób, obecnych i przyszłych menadżerów, którzy chcą zdobywać nowe umiejętności pomocne w karierze zawodowej. Studia MBA dają wiele możliwości rozwoju i otwierają drogę do dynamicznej kariery.

Dla pracowników
czytaj więcej
w dziale:
30
sierpnia

Innowacyjny miód suszony z SGGW

Innowacyjny miód suszony z SGGW

Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek o niezbyt pochlebnej opinii ze względu na wysoki indeks glikemiczny. W ulepszonym produkcie została ona zastąpiona nutriozą – nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy. Ulepszona wersja miodu suszonego jest zdecydowanie innowacyjna!

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
16
lipca

Najzdolniejszy Młody Naukowiec z SGGW

Najzdolniejszy Młody Naukowiec z SGGW

Rozmowa z dr. hab. Marcinem Kurkiem z Katedry Techniki Projektowania Żywności Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o zdobyciu tytułu Najzdolniejszego Młodego Naukowca w Polsce, błonniku pokarmowym oraz podejściu do nauki.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
28
maja

Nagroda Prezydenta m.st. Warszawy za prace dyplomowe – Dyplomy dla Warszawy

Nagroda Prezydenta m.st. Warszawy za prace dyplomowe – Dyplomy dla Warszawy

Zapraszamy autorów prac magisterskich i rozpraw doktorskich obronionych na uczelniach warszawskich w 2018 roku do ubiegania się o Nagrodę Prezydenta m.st. Warszawy za prace dyplomowe z zakresu rozwoju Warszawy. To już czwarta odsłona „Dyplomów dla Warszawy”.

Dla absolwentów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
10
stycznia

Smog i jego źródła

Smog i jego źródła

Wraz nadejściem chłodniejszych dni w powietrzu pojawia się charakterystyczny zapach, którego źródłem jest unoszący się z kominów dym. Widać i czuć, że nadchodzi sezon smogu. Nie jest jednak prawdą, że źródłem tego szkodliwego dla zdrowia zjawiska są wyłącznie ogrzewane przy użyciu niewłaściwego paliwa domostwa. Naukowcy z Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska SGGW wraz z pracownikami IPIŚ PAN Zabrze oraz SGSP w Warszawie od kilku lat prowadzą długoterminowe badania zanieczyszczeń powietrza na warszawskim Ursynowie. Jednoznacznie wynika z nich, że smog to zjawisko, które ma bardzo złożone przyczyny i różnorodne źródła, a dym z kominów to zaledwie jeden kawałek skomplikowanej układanki.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
07
listopada

Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach

Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach

Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza na sklepowe półki nie tylko lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także popularnych supermarketów. Naukowcy z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu poszukują dla minikiwi także innych zastosowań.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
18
października

Otwarcie wystawy z okazji stulecia niepodległości

Otwarcie wystawy z okazji stulecia niepodległości

16 października 2018 r. odbył się w Muzeum SGGW wernisaż wystawy „Pierwsi wśród równych. Udział środowiska akademickiego SGGW w walkach o niepodległość w latach 1918–1921”.

Dla mediów
czytaj więcej