SGGW

Aktualności

05
lutego
2016

Czy warto jeść kasze i płatki?

Czy warto jeść kasze i płatki? Na to pytanie będą odpowiadać: dr hab. Grażyna Cacak-Pietrzak oraz dr inż. Dorota Czerwińska. Zapraszamy na spotkanie z prelegentami Wszechnicy Żywieniowej 17 lutego 2016 r.

Odpowiadając na pytanie zawarte w tytule wykładu, żywieniowcy powiedzą: tak, warto, dodając jednocześnie: zależy które i w jakich ilościach. Będą przy tym sugerowali wybór produktów możliwie mało przetworzonych, podczas gdy konsumenci zwracają uwagę przede wszystkim na walory smakowe i wygodę w przygotowaniu.

Na półkach sklepowych jest w czym wybierać. Asortyment kasz i płatków jest dosyć duży. Bogata, wręcz zaskakująco, jest również oferta tzw. galanterii śniadaniowej. Te właśnie produkty, zazwyczaj słodkie, o różnych smakach, kształtach i kolorach, kuszą zwłaszcza dzieci.

W tej mnogości produktów trzeba więc dokonywać właściwego wyboru - przede wszystkim z żywieniowego punktu widzenia. Warto zatem poznać produkty dokładniej, by wybierać je świadomie. Wiadomości takich, od strony technologicznej i żywieniowej, dostarczy Państwu nasz wykład, na którym zostaną omówione takie zagadnienia, jak:

w części technologicznej:

1. Charakterystyka surowców do produkcji kasz i płatków.

2. Budowa anatomiczna ziarna i rozmieszczenie składników chemicznych.

3. Podział kasz ze względu na obróbkę technologiczną ziarna i ich przykłady w ofercie handlowej.

4. Płatki i tzw. galanteria śniadaniowa - skład surowcowy, metody produkcji, przykładowy asortyment.

5. Informacja żywieniowa na opakowaniach ważnym źródłem wiedzy o produktach.

w części żywieniowej:

1. Rola produktów zbożowych w żywieniu człowieka.

2. Wartość energetyczna kasz i płatków.

3. Węglowodany i błonnik pokarmowy w kaszach i płatkach oraz ich indeks glikemiczny.

4. Występowanie białka i tłuszczu.

5. Kasze i płatki jako źródło witamin, składników mineralnych i innych związków bioaktywnych.

6. Związki antyodżywcze (fityniany) i ich wpływ na przyswajalność składników odżywczych.