SGGW

Aktualności

19
marca
2020

Barwniki w żywności dla dzieci. Co trzeba o nich wiedzieć?

Naukowczynie z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, mgr inż. Alicja Ponder oraz mgr inż. Karolina Misztal, opracowały informacje na temat barwników syntetycznych – często stosowanych w produktach spożywczych i słodyczach dla dzieci. Cukierki, żelki, chrupki, lody kuszą intensywnym kolorem, ale czy można je bezkarnie jeść? Badania wskazują jednoznacznie, że nadmiar tych substancji wywołuje u najmłodszych nadpobudliwość oraz problemy z koncentracją.

Eksperci wskazują na konieczność ciągłej kontroli dziennego spożycia (w sumie, z różnych produktów spożywczych) barwników oraz analizy, jak ten koktajl syntetycznych substancji wpływa na nasze zdrowie oraz czy nie wchodzi w interakcje z innymi składnikami diety lub lekami.

Więcej o barwikach spożywczych na blogu Akademia Dobrego Smaku SGGW:
http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/barwniki-w-zywnosci-dla-dzieci-co-trzeba-o-nich-wiedziec/