SGGW

07
grudnia
2017

SGGW na Centralnych Targach Rolniczych

W dniach 30 listopada – 2 grudnia 2017 r. w Nadarzynie odbyły się Centralne Targi Rolnicze, coroczne wydarzenie umożliwiające wystawcom zaprezentowanie swoich produktów i rozwiązań oraz nawiązanie kontaktów biznesowych.

Zespół Centrum Innowacji i Transferu Technologii wraz z pracownikami naukowymi oraz pełnomocnikiem rektora ds. współpracy z gospodarką promował innowacyjne technologie w gospodarce rolno-spożywczej opracowane w SGGW. Zaprezentowano m.in.:

  1. Owoce minikiwi

Twórca: dr hab. Piotr Latocha (WOBiAK).

Od ponad 20 lat w SGGW prowadzono pionierskie w skali kraju i świata badania, których rezultatem było wyhodowanie własnych odmian minikiwi oraz wykazanie możliwości uprawy tej rośliny w polskich warunkach klimatycznych.

  1. Opracowanie innowacyjnego systemu do profilaktyki i wspomagania leczenia subklinicznych mastitis krów mlecznych na bazie synergistycznego oddziaływania nanocząstek srebra i miedzi

Twórca: dr inż. Marcin Gołębiewski (WNoZ)

Zapalenie wymienia (mastitis) to jeden z najczęściej pojawiających się problemów w stadach wysokowydajnych krów mlecznych. Nawet subkliniczne zapalenia wymienia powodują znaczące straty dla producentów mleka.

  1. Waga dla zwierząt

Twórca: m.in. dr hab. Monika Michalczuk (WNoZ)

Zaprezentowane systemy ważeń zostały wdrożone na SGGW w kurnikach RZD Wilanów Obory i służą studentom do realizacji prac magisterskich.

  1. Mikrokapsułkowanie jako technika zwiększania aplikacyjności beta-glukanu w przemyśle spożywczym

Twórca: dr inż. Marcin Kurek (WNoŻCziK)

Celem projektu jest opracowanie technologii mikrokapsułkowania beta-glukanu jako techniki pozwalającej na zwiększenie jego właściwości technologicznych oraz zwiększającej jego aplikacyjność w przemyśle spożywczym. Mikrokapsułkowany beta-glukan stosowany w procesie technologicznym jako zamiennik zwyczajowo stosowanych emulgatorów umożliwi wykluczenie standardowo stosowanych dodatków opatrzonych numerami E400–499, zapewniając „czystą etykietę” produktów zbożowych.

  1. Kompetencje menedżerów w spółdzielniach mleczarskich

Twórca: dr Barbara Wyrzykowska (WNE)

Głównym celem naukowym projektu jest odpowiedź na pytanie: Jakiego rodzaju kompetencje kierowników decydują o wynikach działalności spółdzielni mleczarskich na współczesnych rynkach w zmieniającej się sytuacji rynkowej.

Na Targach zademonstrowano również prototyp wieloczynnościowego agregatu do pasowej uprawy gleby i niskoskładnikowego oraz bezpiecznego dla środowiska systemu nawożenia i siewu nasion na uprawach szerokorzędowych, będący efektem wspólnego projektu PBS1/B8/4/2012 zrealizowanego przez Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych (PIMR) w Poznaniu, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach, Uniwersytet Przyrodniczy (UP) w Lublinie, Instytut Nowych Syntez Chemicznych (INS) w Puławach, Grupę Azoty Zakłady Azotowe „Puławy” SA w Puławach oraz Wydział Rolnictwa i Biologii SGGW reprezentowany przez prof. Jana Łabętowicza.