O projekcie
Projekt: Popularyzacja nauki i promocja sportu realizowany jest w ramach programu Społeczna Odpowiedzialność Nauki i jest współfinansowany ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki.
W ramach projektu wspierane są działania takie jak: popularyzacja osiągnięć naukowych, pracy naukowców, badań naukowych i prac rozwojowych oraz na promocji nauki, organizacja przedsięwzięć ukazujących w przystępny sposób przydatność wiedzy naukowej, organizacja przedsięwzięć mających na celu upowszechnianie tradycji społeczności akademickiej, organizacja przedsięwzięć promujących i wspierających sport akademicki, popularyzowanie innowacyjnych rozwiązań w nauce i szkolnictwie wyższym.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w ramach powyższego projektu realizuje dwa działania:
Nauka
Nauka
Wynalazek z SGGW, który umożliwia wzrost drzew i krzewów w zabetonowanych strefach europejskich miast
24.04.2024
Optymalne nasycenie zielenią w miastach to 30% pokrycia koronami drzew i krzewów. W zabetonowanym środowisku bardzo trudno ten wskaźnik osiągnąć utrzymując drzewa w dobrej kondycji. Dr hab. Marzena [...]
Nauka
Nowalijki - czy nie jest na nie za wcześnie?
24.04.2024
Po długiej zimie, stęsknieni za świeżymi warzywami, chętnie sięgamy po nowalijki dostępne na bazarkach już w kwietniu. Czy to nie za wcześnie. Sałata, rzodkiewka, ogórek czy pomidor świadczyły o [...]
Nauka
Niesamowity świat pszczół
23.04.2024
Wiosna w pełni, wokół mnóstwo kwiatów i … pszczół. Jak wygląda świat tych pożytecznych owadów? Jak o nie dbać? Czego nie lubią? I… jak bardzo są okrutne? O pszczołach opowiedziała dr n. wet. Anna [...]
Nauka
Z formą do wakacji
08.04.2024
Zbliżają się wakacje, a wielu z nas zastanawia się, czy zdąży przed nimi z formą. Jak poprawić sylwetkę na urlop? Sekret dobrej diety opiera się na zasadach 7U, czyli zasadach prawidłowego żywienia [...]
Nauka
Jajo to cud
29.03.2024
Jajo stało się symbolem życia, ponieważ zamyka w sobie rodzące się życie – to jest właśnie ten cud - podkreśla dr hab. Monika Łukasiewicz-Mierzejewska.
Nauka
Jajo kurze – produkt doskonały
25.03.2024
Zbliżają się święta Wielkanocne, więc nie może zabraknąć informacji o ich symbolu – jaju kurzym. Jak bardzo wartościowym produktem spożywczym jest jajo kurze i co oznacza kod producenta, który [...]
Nauka
Wielkanocne barwienie jajek. Jak wykonać je bardziej zdrowo i ciekawie?
25.03.2024
Wielkanocną tradycją pielęgnowaną w wielu rodzinach jest dekoracyjne barwienie jajek. W okresie przedświątecznym barwniki są dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym. Ich łatwa dostępność i [...]
Nauka
Co lepsze? Kawa czy napar imbirowy?
12.03.2024
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Na świecie konsumuje się około 2,25 mld filiżanek tego napoju dziennie! Wielu z nas ma związane z nią rytuały. Nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia od [...]
Nauka
Czas na rośliny balkonowe i ogrodowe
07.03.2024
Tegoroczny luty był najcieplejszym od wielu lat, co spowodowało, że przyroda zareagowała błyskawicznie – budzi się do życia i cieszy oko. A skoro tak, to przyszedł czas na prace balkonowe i ogrodowe. [...]
Nauka
Naukowcy z SGGW wykorzystują sztuczną inteligencję do oceny jakości mleka
26.02.2024
W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) opracowano metodę, dzięki której hurtowi odbiorcy mleka będą mogli szybko i skutecznie sprawdzić, czy dostarczany do mleczarni surowiec nie jest [...]
Adres kontaktowy
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa