SGGW

09
stycznia
2019

Insulinooporność z perspektywy lekarza i dietetyka

Zapraszamy na kolejną prelekcję Wszechnicy Żywieniowej, która obędzie się 16 stycznia.

Na wykładzie w dniu 21 listopada 2018 r. przedstawiliśmy trzustkę jako narząd układu pokarmowego – narząd zewnątrzwydzielniczy produkujący enzymy trawienne. Tym razem omówimy inne funkcje trzustki wynikające z roli gruczołu wydzielania dokrewnego. Produkując hormony, głównie insulinę i glukagon, trzustka reguluje metabolizm organizmu, między innymi stężenie glukozy we krwi.

Nieprawidłowe poziomy glikemii oraz hiperinsulinizm jednoznacznie kojarzą się nam z cukrzycą typu 2. Zdecydowanie mniej wiemy o insulinooporności, choć w ostatnich kilku latach coraz więcej jest doniesień naukowych, popularnonaukowych i medialnych na jej temat.

Czy insulinooporność jest mechanizmem zaburzeń metabolicznych związanych między innymi z otyłością, czy jest to już jednostka chorobowa? Jaka jest istota tych zaburzeń? Na podstawie jakich wskaźników i objawów powinna być diagnozowana? Jakie są jej przyczyny, a jakie mogą być skutki? Czy leczenie powinno zaczynać się od zażywania leków, czy może warto najpierw spróbować diety indywidualnie dostosowanej do potrzeb pacjenta?

Swoją wiedzą na ten temat, opartą na doniesieniach naukowych i własnej praktyce, podzielą się nasi eksperci – lekarz endokrynolog i dietetyczka, którzy między innymi omówią następujące zagadnienia:                

1. Trzustka jako gruczoł dokrewny – budowa i funkcje;

2. Insulina i glukagon – hormony regulujące gospodarkę węglowodanową;

3. Przyczyny, skutki i częstość występowania insulinooporności w Polsce i na świecie;

4. Objawy i diagnostyka;

5. Potencjalne leczenie farmakologiczne;

6. Zalecenia żywieniowe oparte na doniesieniach naukowych;

7. Diety alternatywne – korzyści i zagrożenia;

8. Aktywność fizyczna w leczeniu insulinooporności.