Dla kandydatów

Skierowania na badania lekarskie I


Zachęcamy do zapoznania się z listą czynników szkodliwych, uciążliwych lub niebezpiecznych dla zdrowia, na które w trakcie studiów na wybranym kierunku mogą być narażeni studenci. Czynniki te znajdą się równiez na skierownaiu do Lekarza Medycyny Pracy, które kandydat po zakwalifikowaniu do przyjęcia na studia pobiera z Systemu Obsługi Kandydatów. Orzeczenie lekarskie należy złożyć najpóźniej w dniu rozpoczęcia zajęć.

Wybierając z poniższej listy kierunek studiów wyświetli sie na górze strony lista czynników dla danego kierunku dla studiów I i II stopnia.
Dla kierunków, które nie znajdują się na poniższej liście skierowanie nie jest generowane, a orzeczenie lekarskie nie jest wymagane.
 

architektura krajobrazu

meblarstwo

bezpieczeństwo żywności

ochrona środowiska

bioinżynieria zwierząt

ochrona zdrowia roślin

biologia

ogrodnictwo

biotechnologia

rolnictwo

budownictwo

systemy mechatroniczne w rolnictwie precyzyjnym

dietetyka

technologia drewna

ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności technologia żywności i żywienie człowieka

gastronomia i hotelarstwo

technologie energii odnawialnej

gospodarka przestrzenna

towaroznawstwo w biogospodarce

hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich

turystyka i rekreacja

inżynieria ekologiczna

weterynaria

inżynieria i gospodarka wodna

zarządzanie i inżynieria produkcji

inżynieria systemów biotechnicznych

zootechnika

inżynieria środowiska

żywienie człowieka i ocena żywności

leśnictwo

 

 

Tabela kierunek, poziom kształcenia, lista czynników.

architektura Krajobrazu - studia I stopnia
  • czynniki chemiczne - odczynniki chemiczne w laboratoriach
  • czynniki biologiczne – kontakt z glebą i pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe i praktyki)
  • czynniki fizyczne: praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe i praktyki),obsługa monitora ekranowego < 4h
architektura krajobrazu - studia II stopnia
  • czynniki biologiczne – kontakt z pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe)
  • czynniki fizyczne: praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe), obsługa monitora ekranowego < 4h
bezpieczeństwo Żywności - studia I stopnia

I. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

II. Mikroorganizmy.

III. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

  1. sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich,
  2. stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas m-fosforowy, tlenek fosforu(V), kwas chlorowodorowy) i zasad (np. zasada sodowa).
  3. rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, cykloheksan, heksan, heptan).
  4. alkohole (np. metanol, etanol, propanol, glicerol).
  5. wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, czerń eriochromowa, oranż metylowy, błękit metylenowy).
  6. ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy (np. rozmarynowy, cytrynowy, tymol).
  7. pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory:
  • aldehydy, ketony i fenole (np. aldehyd o-ftalowy, cykloheksanon, rezorcyna, 1-naftol, kwas galusowy),
  • aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. roztwory o-, m-, p- nitroanilin, glicyna, albumina surowicy wołowej, albumina jaj kurzych, peptydaza, amylaza, oksydaza glukozowa),
  • emulgatory (np. Tween, lecytyna),
  • fluorowcopochodne (np. chlorek tert-butylu),
  • kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas salicylowy, kwas sulfanilowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu, octan butylu, acetamid, acetanilid),
  • stabilne rodniki i ich roztwory (np. DPPH, ABTS).
bioinżynieria zwierząt - studia I stopnia
  • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe, barwniki akrydynowe),
  • materiał biologiczny.
bioinżynieria zwierząt - studia I stopnia
  • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe, barwniki akrydynowe),
  • materiał biologiczny.
biologia - studia I stopnia
  • pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe),
  • odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (etanol, alkohol izoamylowy), chloroform, 2-merkaptoetanol; eter naftowy; 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy; akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’ tetrametylenoetylenodiamina),  octan etylu, toluen, pirogalol, bromek etydyny, kanamycyna,
  • światło UV,
  • bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, grzyby, alkohol izoamylowy,
  • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
biologia - studia II stopnia
  • pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe),
  • odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (etanol, alkohol izoamylowy), chloroform, 2-merkaptoetanol; eter naftowy; 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy; akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’ tetrametylenoetylenodiamina),  octan etylu, toluen, pirogalol, bromek etydyny, kanamycyna,
  • światło UV,
  • bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, grzyby, alkohol izoamylowy,
  • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
biotechnologia - studia I stopnia
  • odczynniki chemicznych w laboratoriach (stężone kwasy i zasady, aceton, toluen, alkohole niższe, formaldehyd),
  • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
biotechnologia - studia II stopnia
  • odczynniki chemiczne w laboratoriach (stężone kwasy i zasady, aceton, toluen, alkohole niższe, formaldehyd),
  • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
budownictwo - studia I stopnia
  • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
  • kontakt z gruntem,
  • kontakt z materiałami budowlanymi (cement),
  • pyły,
  • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
  • obsługa monitora ekranowego < 4h,
  • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
budownictwo - studia II stopnia
  • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
  • kontakt z gruntem,
  • kontakt z materiałami budowlanymi (cement),
  • pyły,
  • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
  • obsługa monitora ekranowego < 4h,
  • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
dietetyka - studia I stopnia
  1. alergeny biologiczne
  2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  3. mikroorganizmy
  4. odczynniki chemiczne laboratoriach:
  • stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
  • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
  • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
  • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
  • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
  • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: - aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
dietetyka - studia II stopnia
  1. alergeny biologiczne
  2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  3. mikroorganizmy
  4. odczynniki chemiczne laboratoriach:
  • stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
  • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
  • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
  • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
  • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
  • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: - aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
  • odczynniki chemiczne: rozcieńczone kwasy mineralne (solny, siarkowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia), 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy, toluen, fenol
  • praca z mikroskopem;
  • pyłki kwitnących roślin na ćwiczeniach terenowych;
  • mikroorganizmy,
  • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
gastronomia i hotelarstwo - studia I stopnia
  1. alergeny biologiczne
  2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  3. mikroorganizmy
  4. odczynniki chemiczne laboratoriach:
  • stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
  • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
  • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
  • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
  • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
  • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: - aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
gospodarka przestrzenna - studia I stopnia
  • czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza
gospodarka przestrzenna - studia II stopnia
  • czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza
hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich - studia I stopnia
  • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
  • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich - studia II stopnia
  • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
  • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
inżynieria ekologiczna - studia I stopnia
  • pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe),
  • odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (metanol, etanol), 1-naftol; 2- merkaptoetanol; octan etylu, akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’-tetrametylenoetylenodiamina),
  • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą,
  • kontakt z nawozami mineralnymi i organicznymi, odpadami biodegradowalnymi.
inżynieria ekologiczna - studia II stopnia
  • pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe),
  • odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (metanol, etanol), 1-naftol; 2- merkaptoetanol; octan etylu, akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’-tetrametylenoetylenodiamina),
  • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą,
  • kontakt z nawozami mineralnymi i organicznymi, odpadami biodegradowalnymi.
inżynieria i gospodarka wodna - studia I stopnia
  • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
  • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
  • kontakt ze ściekami,
  • kontakt z glebą,
  • pyły,
  • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
  • obsługa monitora ekranowego < 4h,
  • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny
inżynieria systemów biotechnicznych - studia I stopnia
  • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
  • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
  • substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
  • pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
inżynieria środowiska - studia I stopnia
  • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
  • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
  • kontakt ze ściekami,
  • kontakt z glebą,
  • pyły,
  • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
  • obsługa monitora ekranowego < 4h,
  • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny
inżynieria środowiska - studia II stopnia
  • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
  • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
  • kontakt ze ściekami,
  • kontakt z glebą,
  • pyły,
  • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
  • obsługa monitora ekranowego < 4h,
  • praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
leśnictwo - studia I stopnia
  • czynniki fizyczne - hałas i drgania (podczas pracy pilarką);
  • czynniki chemiczne - octan etylu, aceton, benzyna, gliceryna, metanol, etanol 96%, lanolina, auksyny, azotan(V) srebra,  kwas solny, wodorotlenek sodu,  azotan(V) miedzi(II), azotan(V) manganu(II), chlorek potasu, kwas chlorowy, krzemian sodu, chlorek glinu, węglan sodu, kwas azotowy(V), fenoloftaleina, kwas szczawiowy, kwas siarkowy;
  • czynniki biologiczne - alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza;
  • czynniki niebezpieczne związane z przemieszczaniem się po terenie zalesionym, przeznaczonym pod zalesienia, ścinką drzew.
leśnictwo - studia II stopnia
  • czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza;
  • czynniki niebezpieczne związane z przemieszczaniem się po terenie zalesionym, przeznaczonym pod zalesienia (zadrapania, upadki).
meblarstwo - studia I stopnia
  • ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
  • prąd elektryczny;
  • substancje i odczynniki chemiczne.
ochrona środowiska - studia I stopnia
  • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
  • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
  • kontakt ze ściekami,
  • kontakt z glebą,
  • kontakt z florą i fauną,
  • pyły,
  • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
  • obsługa monitora ekranowego < 4h,
  • praktyki w środowisku naturalnym (lasy, łąki) mikroklimat zmienny.
ochrona środowiska - studia II stopnia
  • odczynniki  chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton),
  • kontakt z wodą powierzchniową i podziemną,
  • kontakt ze ściekami,
  • kontakt z glebą,
  • kontakt z florą i fauną,
  • pyły,
  • hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB,
  • obsługa monitora ekranowego < 4h,
  • praktyki w środowisku naturalnym (lasy, łąki) mikroklimat zmienny.
ochrona zdrowia roślin - studia I stopnia
  • czynniki fizyczne: praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych;
  • czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne, kwasy, zasady, aceton, alkohole;
  • czynniki biologiczne: patogeny roślin, gleba, pyłki roślin
ogrodnictwo - studia I stopnia
  • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe itp.),
  • patogeny roślin, kontakt z glebą i pyłkami roślin,
  • praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych.
ogrodnictwo - studia II stopnia
  • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy i  zasady, aceton, alkohole niższe itp.),
  • patogeny roślin, kontakt z glebą i pyłkami roślin,
  • praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych.
rolnictwo - studia I stopnia
  • praca z mikroskopem;
  • pyłki kwitnących roślin na ćwiczeniach terenowych;
  • odczynniki chemiczne: rozcieńczone kwasy mineralne (solny, siarkowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia), 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy, toluen, fenol,  dwufenyloamina;
  • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
rolnictwo - studia II stopnia
  • praca z mikroskopem;
  • rozcieńczone i stężone kwasy mineralne (solny, siarkowy, azotowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia, szczawian amonu, octan sodu, octan amonu, azotan amonu);
  • kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
systemy mechatroniczne w rolnictwie precyzyjnym - studia II stopnia
  • niekorzystne czynniki psycho-fizyczne związane ze studiowaniem, w tym praca przy komputerze

Dodatkowo kandydaci na ten kierunek studiów proszeni są o zapoznanie się z innymi zagrożeniami, które mogą wystąpić w trakcie studiów np: poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce,  eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników.

technologia drewna - studia I stopnia
  • ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
  • prąd elektryczny;
  • substancje i odczynniki chemiczne
technologia drewna - studia II stopnia
  • ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
  • prąd elektryczny;
  • substancje i odczynniki chemiczne.
technologia żywności i żywienie człowieka - studia I stopnia

I. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

II. Mikroorganizmy.

III. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

  1. sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich,
  2. stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas m-fosforowy, tlenek fosforu(V), kwas chlorowodorowy) i zasad (np. zasada sodowa).
  3. rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, cykloheksan, heksan, heptan).
  4. alkohole (np. metanol, etanol, propanol, glicerol).
  5. wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, czerń eriochromowa, oranż metylowy, błękit metylenowy).
  6. ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy (np. rozmarynowy, cytrynowy, tymol).
  7. pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory:
  • aldehydy, ketony i fenole (np. aldehyd o-ftalowy, cykloheksanon, rezorcyna, 1-naftol, kwas galusowy),
  • aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. roztwory o-, m-, p- nitroanilin, glicyna, albumina surowicy wołowej, albumina jaj kurzych, peptydaza, amylaza, oksydaza glukozowa),
  • emulgatory (np. Tween, lecytyna),
  • fluorowcopochodne (np. chlorek tert-butylu),
  • kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas salicylowy, kwas sulfanilowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu, octan butylu, acetamid, acetanilid),
  • stabilne rodniki i ich roztwory (np. DPPH, ABTS).
technologia żywności i żywienie człowieka - studia II stopnia

I. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

II. Mikroorganizmy.

III. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

  1. sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich,
  2. stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas m-fosforowy, tlenek fosforu(V), kwas chlorowodorowy) i zasad (np. zasada sodowa).
  3. rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, cykloheksan, heksan, heptan).
  4. alkohole (np. metanol, etanol, propanol, glicerol).
  5. wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, czerń eriochromowa, oranż metylowy, błękit metylenowy).
  6. ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy (np. rozmarynowy, cytrynowy, tymol).
  7. pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory:
  • aldehydy, ketony i fenole (np. aldehyd o-ftalowy, cykloheksanon, rezorcyna, 1-naftol, kwas galusowy),
  • aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. roztwory o-, m-, p- nitroanilin, glicyna, albumina surowicy wołowej, albumina jaj kurzych, peptydaza, amylaza, oksydaza glukozowa),
  • emulgatory (np. Tween, lecytyna),
  • fluorowcopochodne (np. chlorek tert-butylu),
  • kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas salicylowy, kwas sulfanilowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu, octan butylu, acetamid, acetanilid),
  • stabilne rodniki i ich roztwory (np. DPPH, ABTS).
technologie energii odnawialnej - studia I stopnia
  • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
  • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
  • substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
  • pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
technologie energii odnawialnej - studia II stopnia
  • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
  • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników.
towaroznawstwo w biogospodarce - studia I stopnia

I. Pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

II. Mikroorganizmy.

III. Odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach:

  1. sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich,
  2. stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas m-fosforowy, tlenek fosforu(V), kwas chlorowodorowy) i zasad (np. zasada sodowa).
  3. rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, cykloheksan, heksan, heptan).
  4. alkohole (np. metanol, etanol, propanol, glicerol).
  5. wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, czerń eriochromowa, oranż metylowy, błękit metylenowy).
  6. ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy (np. rozmarynowy, cytrynowy, tymol).
  7. pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory:
  • aldehydy, ketony i fenole (np. aldehyd o-ftalowy, cykloheksanon, rezorcyna, 1-naftol, kwas galusowy),
  • aminy i ich pochodne, aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. roztwory o-, m-, p- nitroanilin, glicyna, albumina surowicy wołowej, albumina jaj kurzych, peptydaza, amylaza, oksydaza glukozowa),
  • emulgatory (np. Tween, lecytyna),
  • fluorowcopochodne (np. chlorek tert-butylu),
  • kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas salicylowy, kwas sulfanilowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu, octan butylu, acetamid, acetanilid),
  • stabilne rodniki i ich roztwory (np. DPPH, ABTS).
turystyka i rekreacja - studia I stopnia
  • wzmożony wysiłek fizyczny
weterynaria - studia jednolite magisterskie
  • odczynniki chemiczne w laboratoriach: kwasy, zasady, rozpuszczalniki organiczne (chloroform, aceton), alkohole (etanol, metanol, alkohol izoamylowy), formaldehyd,
  • czynniki zakaźne: bakterie, wirusy, grzyby, jad pszczół, pasożyty,
  • kontakt ze zwierzętami i wydzielinami zwierzęcymi.
zarządzanie i inżynieria produkcji - studia I stopnia
  • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
  • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
  • substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
  • pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
zarządzanie i inżynieria produkcji - studia II stopnia
  • poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
  • eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
zootechnika - studia I stopnia
  • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
  • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
zootechnika - studia II stopnia
  • odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe),
  • pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
żywienie człowieka i ocena żywności - studia I stopnia
  1. alergeny biologiczne
  2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  3. mikroorganizmy
  4. odczynniki chemiczne laboratoriach:
  • stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
  • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
  • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
  • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
  • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
  • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: - aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
żywienie człowieka i ocena żywności - studia II stopnia
  1. alergeny biologiczne
  2. pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  3. mikroorganizmy
  4. odczynniki chemiczne laboratoriach:
  • stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
  • alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
  • amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
  • wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
  • ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
  • pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: - aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).