SGGW

13
maja
2018

Choroby zapalne stawów – leczenie i żywienie

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej pt. „Choroby zapalne stawów – leczenie i żywienie”. Wygłoszą ją dr n. med. Alina Lisawa (Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej SGGW) oraz dr inż. Danuta Gajewska (Katedra Dietetyki WNoŻCziK SGGW).

Na życzenie słuchaczy naszej Wszechnicy realizujemy wykład poświęcony wybranym chorobom zapalnym stawów, ze szczególnym uwzględnieniem reumatoidalnego zapalenia stawów. Wiele osób z tymi przewlekłymi i bardzo uciążliwymi schorzeniami szuka bowiem szczegółowej wiedzy na ten temat. Tymczasem podczas wizyt u lekarzy reumatologów, w polskiej rzeczywistości bardzo rzadkich i raczej krótkich, pacjentom trudno jest uzyskać wyczerpujące informacje. Dotyczy to zwłaszcza diety, która powinna wspomagać leczenie farmakologiczne. Niestety, w przychodniach lekarskich nie zatrudnia się dietetyków. W tej sytuacji źródłem wiedzy stają się często fora internetowe, na których oprócz zamieszczonych tam wiadomości rzetelnych, znajdują się również te, które wynikają z przekonań samych pacjentów. Ich zastosowanie może okazać się bardzo ryzykowne, zwłaszcza wtedy, kiedy dotyczą zmian w dawkowaniu leków oraz wprowadzenia restrykcyjnych diet eliminacyjnych.

Zapraszamy na wykład lekarz reumatolog i dietetyczki, które omówią między innymi następujące zagadnienia:

Część I. Leczenie

  1. Stany zapalne w organizmie – definicja, objawy, zmiany ogólnoustrojowe;
  2. Przyczyny i podział stanów zapalnych;
  3. Stany zapalne jako odpowiedź układu immunologicznego;
  4. Schorzenia przebiegające ze stanem zapalnym;
  5. Biochemiczne wskaźniki (markery) stanu zapalnego;
  6. Reumatoidalne zapalenie stawów – zasady diagnostyki i leczenia;
  7. Inne wybrane choroby zapalne stawów – zasady diagnostyki i leczenia.

Część II. Żywienie

  1. Żywienie a stany zapalne;
  2. Żywność o charakterze prozapalnym;
  3. Żywność o charakterze przeciwzapalnym;
  4. Zasady układania diety przeciwzapalnej;
  5. Diety alternatywne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów – korzyści i zagrożenia.

Spotkanie odbędzie się 16 maja o godzinie 17.45 w SGGW, ul. Nowoursynowska 159c, bud. 32, aula II

Wstęp wolny. 

Prelekcja transmitowana będzie na kanale YouTube.

 

Kontakt:

telefon: 22-59-37-004

e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl

strona internetowa: wszechnica-zywieniowa.sggw.pl