SGGW

11
października
2018

Choroba próchnicowa u dzieci i młodzieży – rola diety i higieny w codziennej praktyce

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej SGGW pt. „Choroba próchnicowa u dzieci i młodzieży – rola diety i higieny w codziennej praktyce". Wygłosi ją dr n. med. Anna Turska-Szybka z Zakładu Stomatologii Dziecięcej Wydziału Lekarsko-Dentystycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

W trosce o zdrowe zęby omówimy rolę diety i higieny jamy ustnej w profilaktyce choroby próchnicowej. Tym razem skupimy się na problemach występujących u dzieci i młodzieży. Próchnica zębów w tej grupie społeczeństwa jest bowiem ogromnym problemem zdrowotnym z uwagi na jej powszechne występowanie, szybki przebieg oraz możliwość powikłań, nie tylko w obrębie jamy ustnej, lecz także innych narządów i układów. Dane epidemiologiczne dotyczące polskich dzieci i młodzieży są przerażające, a Polska jest jednym z nielicznych krajów Europy, które nie uporały się z tym problemem. 

Jakie są tego przyczyny? W jakim stopniu wynika to ze złych nawyków żywieniowych? Które z produktów spożywczych – poza słodyczami, o których powszechnie wiadomo –wykazują silne działanie próchnicotwórcze? Czy każda kobieta w ciąży jest świadoma tego, że jej dieta i higiena jamy ustnej mogą wpływać na rozwój próchnicy u dziecka? Czyżby mali i młodzi Polacy, a także ich rodzice, nie dbali dostatecznie o higienę jamy ustnej, mimo wielkiej dostępności wszelkich środków i akcesoriów? Jakich zasad higienicznych warto przestrzegać w codziennej praktyce, zwłaszcza po zjedzeniu lub wypiciu: co jest prawdą, a co mitem? 

Na te i inne pytania odpowie zaproszona ekspertka: stomatolożka dziecięca. W swojej prezentacji uwzględni takie zagadnienia, jak: 

1. Budowa i funkcje zębów

2. Rola śliny

3. Mikroflora jamy ustnej

4. Specyfika próchnicy u dzieci i młodzieży:

  • epidemiologia
  • etiologia
  • charakterystyka zmian próchnicowych (m.in. zęby mleczne vs stałe; próchnica wczesnego dzieciństwa)
  • powikłania

5. Rola diety w profilaktyce:

  • składniki odżywcze szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju i zachowania dobrego stanu uzębienia
  • kariogenne i niekariogenne produkty spożywcze

6. Prawidłowa higiena jamy ustnej jako podstawowy wymóg profilaktyki stomatologicznej: fakty i mity

 

Wykład odbędzie się 17 października o godz. 17.15 w SGGW, ul. Nowoursynowska 159c, bud. 32, aula II

Wstęp wolny