SGGW

02
listopada
2017

Choroba Hashimoto – leczenie i żywienie

Serdecznie zapraszamy na kolejną prelekcję Wszechnicy Żywieniowej SGGW w dniu 15.11.2017.

Na życzenie internautów powtarzamy wykład z 17 maja 2017 dotyczący leczenia i żywienia w chorobie Hashimoto. 

Prelekcje wygłoszą dr hab. n. med. Wojciech Bik prof. CMKP z Zakładu Neuroendokrynologii Klinicznej Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie oraz dr inż. Danuta Gajewska z Zakładu Dietetyki SGGW.

Hashimoto jest coraz częściej diagnozowaną chorobą o podłożu autoimmunologicznym. W tym przypadku układ odpornościowy atakuje tarczycę, błędnie rozpoznając ją jako wroga. Wywołuje to przewlekły stan zapalny tego narządu, co zaburza jego funkcjonowanie.

Choroba Hashimoto zdecydowanie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn i to właśnie na życzenie słuchaczek naszej Wszechnicy temat ten został omówiony w maju bieżącego roku. Jednakże z uwagi na ogromne zainteresowanie wykładem i liczne prośby o jego powtórzenie, realizujemy go ponownie.

Wiemy bowiem, że podczas wizyt u lekarzy endokrynologów, w polskiej rzeczywistości bardzo rzadkich i raczej krótkich, pacjentom trudno jest uzyskać wyczerpujące informacje na temat choroby. W tej sytuacji źródłem wiedzy stają się często fora internetowe. Niestety, oprócz zamieszczonych tam wiadomości rzetelnych, znajdują się również te, które wynikają z przekonań samych pacjentów. Ich stosowanie może okazać się bardzo ryzykowne. Dotyczy to zmian w dawkowaniu leków oraz w sposobie żywienia.

Zapraszamy zatem na wykład lekarza endokrynologa i dietetyka, którzy między innymi omówią następujące zagadnienia:                

1. Tarczyca – budowa i funkcje;

2. Przyczyny, skutki i częstość występowania choroby Hashimoto;

3. Objawy i diagnostyka;

4. Standardy leczenia farmakologicznego i zasady dotyczące przyjmowania leków;

5. Zalecenia żywieniowe oparte na doniesieniach naukowych;

6. Diety alternatywne – korzyści i zagrożenia.

 

Wykład odbędzie się 15.11 o 17.15 w SGGW, ul. Nowoursynowska 159c, budynek 32 (zielony), aula II. Będzie także transmitowany na kanale Wszechnicy Żywieniowej w portalu YouTube