SGGW

Aktualności

11
kwietnia
2018

Żywność i żywienie a zdrowie: dlaczego w mass mediach jest tak dużo błędnych informacji?

Zapraszamy na kolejną prelekcję Wszechnicy Żywieniowej, która odbędzie się 18 kwietnia.

Każdego dnia jesteśmy zalewani w mass mediach informacjami dotyczącymi prawidłowego żywienia, które zapewni zdrowie i szczupłą sylwetkę. Wyrocznią w tych kwestiach stają się dziennikarze, politycy, aktorzy i różnego typu celebryci. I choć na ogół nie mają oni głębokiej wiedzy z zakresu żywienia, ich wypowiedzi przyjmowane są bezkrytycznie. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego mniej chętnie słuchamy specjalistów żywieniowców? Dlaczego większą popularność zdobywają mity i półprawdy niż naukowo udokumentowane zalecenia żywieniowe?

Na te pytania spróbuje odpowiedzieć podczas najbliższego spotkania Wszechnicy Żywieniowej prof. dr hab. Wojciech Roszkowski z Katedry żywienia człowieka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Podczas swojej prezentacji poruszy następujące zagadnienia:

  1. Skala błędnych informacji na temat żywności i żywienia w aspekcie zdrowia
    w mass mediach;
  2. Przyczyny błędów i fałszywych informacji;
  3. Przykłady mitów i półprawd;
  4. Współczesne podejście w nauce w ocenie wpływu żywienia na zdrowie;
  5. Źródła wiarygodnych informacji o powiązaniu żywienia i zdrowia.

Spotkanie odbędzie się 18 kwietnia o godzinie 17.15 w SGGW, ul. Nowoursynowska 159c, bud. 32, aula II. 

Wstęp wolny. 

Prelekcja transmitowana będzie na kanale YouTube.