SGGW

Aktualności

19
kwietnia
2017

Żywienie a odporność organizmu

Serdecznie zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej SGGW 19 kwietnia o 17.15.

Żywienie a odporność organizmu

 

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej w dn. 19 kwietnia 2017 r.

plakat

wydarzenie na facebooku

prof. dr hab. Krystyna Skwarło-Sońta

Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski

 

Powszechnie wiadomo, że układ odpornościowy (immunologiczny) chroni organizm człowieka przed szkodliwym wpływem drobnoustrojów oraz substancji wnikających do niego z otoczenia. Dobrze wszystkim znane objawy zwalczania infekcji, a niektórym także alergii, są przykładami funkcjonowania układu odpornościowego. Niestety bywa i tak, że układ odpornościowy staje się agresywny wobec własnych tkanek lub narządów, wywołując choroby zwane autoimmunizacyjnymi. Należą do nich m.in. cukrzyca typu 1, celiakia, stwardnienie rozsiane czy często ostatnio diagnozowana choroba Hashimoto.

Wydaje się jednak, że przy coraz większym zainteresowaniu stanem własnego zdrowia, powszechna wiedza o działaniu układu odpornościowego nie jest wystarczająca. Czy na przykład zdajemy sobie sprawę, jak bardzo układ ten jest skomplikowany: z jakich elementów się składa i za pomocą jakich mechanizmów nas broni? Czy przypadkiem nie utożsamiamy antygenów z przeciwciałami? A czy wiemy, jak na funkcjonowanie układu odpornościowego wpływa nasze odżywianie? Które ze składników pożywienia mogą go wspierać, a które zaburzać?

Na te i inne pytania odpowie zaproszony ekspert, omawiając podczas wykładu następujące zagadnienia:              

1. Zadania układu odpornościowego

2. Antygeny czyli czynniki /substancje obce wobec organizmu człowieka

3. Elementy układu odpornościowego, ich umiejscowienie w organizmie, funkcje, mechanizmy działania:

   - grasica i szpik kostny

   - komórki i cytokiny

   - przeciwciała

4. Bakterie komensalne przewodu pokarmowego i ich rola w utrzymaniu homeostazy pokarmowej

5.  Choroby autoimmunizacyjne jako przykład błędu w działaniu układu odpornościowego

6. Podstawy powstawania alergii pokarmowej

7. Wybrane składniki pokarmowe szczególnie wspierające układ odpornościowy

8. Niekorzystny wpływ wybranych składników żywności na układ odpornościowy (jakość pożywienia)

 

19 kwietnia 2017 r. (środa)
godz. 17.15
WSTĘP WOLNY

Prelekcje transmitowane są on-line, szczegóły na stronie internetowej: www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl
ul. Nowoursynowska 159 C, Warszawa Budynek nr 32 (zielony) Aula II
Dojazd: autobusy 148, 166, 185, 193, 401, 503
Kontakt: tel. (22) 59-37-004
e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl