Żywienie a odporność organizmu

Żywienie a odporność organizmu
Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej w dn. 19 kwietnia 2017 r.
prof. dr hab. Krystyna Skwarło-Sońta
Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski
Powszechnie wiadomo, że układ odpornościowy (immunologiczny) chroni organizm człowieka przed szkodliwym wpływem drobnoustrojów oraz substancji wnikających do niego z otoczenia. Dobrze wszystkim znane objawy zwalczania infekcji, a niektórym także alergii, są przykładami funkcjonowania układu odpornościowego. Niestety bywa i tak, że układ odpornościowy staje się agresywny wobec własnych tkanek lub narządów, wywołując choroby zwane autoimmunizacyjnymi. Należą do nich m.in. cukrzyca typu 1, celiakia, stwardnienie rozsiane czy często ostatnio diagnozowana choroba Hashimoto.
Wydaje się jednak, że przy coraz większym zainteresowaniu stanem własnego zdrowia, powszechna wiedza o działaniu układu odpornościowego nie jest wystarczająca. Czy na przykład zdajemy sobie sprawę, jak bardzo układ ten jest skomplikowany: z jakich elementów się składa i za pomocą jakich mechanizmów nas broni? Czy przypadkiem nie utożsamiamy antygenów z przeciwciałami? A czy wiemy, jak na funkcjonowanie układu odpornościowego wpływa nasze odżywianie? Które ze składników pożywienia mogą go wspierać, a które zaburzać?
Na te i inne pytania odpowie zaproszony ekspert, omawiając podczas wykładu następujące zagadnienia:
1. Zadania układu odpornościowego
2. Antygeny czyli czynniki /substancje obce wobec organizmu człowieka
3. Elementy układu odpornościowego, ich umiejscowienie w organizmie, funkcje, mechanizmy działania:
- grasica i szpik kostny
- komórki i cytokiny
- przeciwciała
4. Bakterie komensalne przewodu pokarmowego i ich rola w utrzymaniu homeostazy pokarmowej
5. Choroby autoimmunizacyjne jako przykład błędu w działaniu układu odpornościowego
6. Podstawy powstawania alergii pokarmowej
7. Wybrane składniki pokarmowe szczególnie wspierające układ odpornościowy
8. Niekorzystny wpływ wybranych składników żywności na układ odpornościowy (jakość pożywienia)
19 kwietnia 2017 r. (środa)
godz. 17.15
WSTĘP WOLNY
Prelekcje transmitowane są on-line, szczegóły na stronie internetowej: www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl
ul. Nowoursynowska 159 C, Warszawa Budynek nr 32 (zielony) Aula II
Dojazd: autobusy 148, 166, 185, 193, 401, 503
Kontakt: tel. (22) 59-37-004
e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl