SGGW

Aktualności

13
października
2017

Ryzyko niedoborów pokarmowych w diecie bezglutenowej i bezmlecznej

Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej w dn. 18 października 2017 r.

Prelekcje wygłoszą:

dr inż. Anna Harton

dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak

Zakład Dietetyki

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

Wydarzenie na Facebooku

18 października 2017 r. (środa) godz. 17.15

WSTĘP WOLNY

Szczegółowe informacje i transmisja on-line na stronie

Urozmaicona dieta, skomponowana według zasad prawidłowego żywienia, powinna dostarczyć człowiekowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Im bardziej urozmaicona, tym większa pewność właściwej ich podaży. Zdarza się jednak, że spożywanie niektórych składników pożywienia wywołuje nieprawidłowe reakcje organizmu, a ich podłoże jest zróżnicowane. Postawiona diagnoza lekarska określa jednostkę chorobową, co jest podstawą do stosowania odpowiedniej diety eliminacyjnej.

Rezygnacja z niepożądanego składnika oznacza wykluczenie z pożywienia wielu produktów, które go zawierają. Czyniąc to jednak w sposób nieumiejętny, można doprowadzić do powstania niedoborów innych składników odżywczych, również w tych produktach występujących. Szczególnie dotyczy to związków mineralnych i witamin. Przy tym zdrowotne skutki takich niedoborów zazwyczaj nie ujawniają się od razu lecz w okresie późniejszym.

Takie niebezpieczeństwo może również wystąpić przy nieprawidłowo zestawionej diecie bezglutenowej i bezmlecznej, tak ostatnio często stosowanych, zwłaszcza bez diagnozy lekarskiej i konsultacji dietetycznej. Z tego też względu problem ten jest tematem naszego wykładu, a nasi eksperci - dietetycy - omówią poniższe zagadnienia i odpowiedzą na Państwa pytania.     

Diety eliminacyjne - konieczność czy modny sposób żywienia?

Dieta bezglutenowa a ryzyko niedoborów pokarmowych:

   - porównanie wartości odżywczej produktów z glutenem i produktów bezglutenowych

   - rodzaj, skala i skutki niedoborów w żywieniu dzieci i młodzieży

   - rodzaj, skala i skutki niedoborów w żywieniu dorosłych.

    -jak uniknąć niedoborów pokarmowych w diecie bezglutenowej?

Dieta bezmleczna a ryzyko niedoborów pokarmowych:

   - produkty mleczne jako źródło składników odżywczych

   - rodzaj, skala i skutki niedoborów w żywieniu dzieci i młodzieży

   - rodzaj, skala i skutki niedoborów w żywieniu dorosłych.

   - czy można uniknąć niedoborów pokarmowych w diecie bezmlecznej?