Aktualności

Osiągnięcia

07
listopada
2018

Naukowiec z SGGW koordynatorem grantu Fundacji Ekhaga!

Dr inż. Dominika Średnicka-Tober z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji otrzymała 700.000 SEK na realizację półtorarocznego projektu pt. „Promoting human health and well-being by maintaining matrix related organic food qualities from field to fork”.

 Jest to kolejny grant otrzymany przez naszych naukowców finansowany ze środków szwedzkiej fundacji.

Celem Fundacji Ekhaga (Ekhagastiftelsen) jest promowanie zdrowia ludzi poprzez wspieranie rozwoju lepszej żywności, naturalnych leków i praktyk uzdrawiających oraz wspieranie badań na rzecz zdrowszego trybu życia. Główną ideą jest, aby skupić się na opiece profilaktycznej. To samo dotyczy obszarów rolniczych i żywnościowych, w których należy skupić się na metodach, które mogą zapobiec różnym problemom.  

Priorytetowe obszary badań:

  • lepsza i zdrowsza żywność;
  • odżywianie i styl życia;
  • komplementarna medycyna i naturalne leki.