Aktualności

Osiągnięcia

w dziale: Osiągnięcia
18
kwietnia

Hakowanie mikrobów

Hakowanie mikrobów

Bioinformatycy z SGGW niczym hakerzy rozpracowują metody działania mikroorganizmów chorobotwórczych. Za pomocą specjalnie skonstruowanych algorytmów odkrywają m.in., w jaki sposób bakterie i grzyby ukrywają się przed układem odpornościowym żywiciela. Być może już wkrótce uda się opracować sposoby unieszkodliwiania najgroźniejszych śmiercionośnych patogenów, z którymi współczesna medycyna jeszcze sobie nie radzi.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
09
marca

Wyróżnienia dla pracowników naukowych SGGW

Wyróżnienia dla pracowników naukowych SGGW

Trzydzieści dwie osoby zostały wyróżnione przez rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie za osiągnięcia naukowe i dydaktyczne, które znacząco wpływają na rozwój, promocję oraz prestiż SGGW. Wyróżnienia są elementem systemu premiowania najlepszych pracowników naukowych uczelni.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
11
stycznia

Sukces naukowców z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW

Sukces naukowców z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW

Złoty medal Światowej Organizacji Własności Intelektualnej na Międzynarodowych Targach Innowacji w Kaoshiung na Tajwanie.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
03
stycznia

Projekt Profesor Król doceniony przez Europejską Radę ds. Badań

Projekt Profesor Król doceniony przez Europejską Radę ds. Badań

Projekt Pani Profesor został przedstawiony jako jeden z projektów badawczych tego dziesięciolecia. Dr hab. Magdalena Król, prof. SGGW w 2016 r. otrzymała prestiżowy grant Europejskiej Rady ds. Badań (ERC) o wartości ponad 1,4 mln euro.

For Medias
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
06
grudnia

Środowisko jest żywym laboratorium

Środowisko jest żywym laboratorium

Dr hab. Urszula Zajączkowska jest adiunktem w Samodzielnym Zakładzie Botaniki Leśnej Wydziału Leśnego SGGW. Pracę naukową łączy z niezwykłą wrażliwością, czego efekty widać nie tylko w laboratorium, lecz także w jej wierszach, za które niedawno otrzymała Nagrodę Kościelskich – jedną z najważniejszych nagród literackich w Polsce, felietonach publikowanych w magazynie dwutygodnik.com, a także w krótkich filmach, które udostępnia w internecie.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
28
listopada

Cała prawda o jabłkach

Cała prawda o jabłkach

Polska jest trzecim światowym producentem jabłek. W typowym roku z rodzimych sadów pozyskujemy około 4 mln ton tych owoców, z czego około 25% trafia na eksport. W zbiorach znacznie prześcigają nas Chiny (43 mln ton) i nieznacznie USA (5 mln ton). Krajowe sadownictwo jest prężnie rozwijającą się gałęzią rolnictwa. Swój wkład mają tu także naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, którzy selekcjonują nowe odmiany jabłoni i opracowują nowoczesne metody długoterminowego przechowywania świeżych owoców.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
16
listopada

Ekologiczny baton z SGGW dla osób aktywnych

Ekologiczny baton z SGGW dla osób aktywnych

Zespół badaczek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w składzie: prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr inż. Dorota Zielińska, dr inż. Aleksandra Szydłowska, dr inż. Anna Rzepkowska, mgr inż. Justyna Siwińska opracował recepturę ekologicznego i prozdrowotnego batonu wysokobiałkowego. Z przepisu możne nieodpłatnie skorzystać każdy.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
06
października

W SGGW powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia

W SGGW powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia

Projekt SGGW otrzymał wsparcie z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
02
października

Ruszył naukowy blog żywieniowy SGGW

Ruszył naukowy blog żywieniowy SGGW

Żywność i żywienie to temat bardzo często poruszany w sieci. Swoje blogi, strony i fanpejdże mają producenci żywności, sklepy, dietetycy, kucharze i tak zwani influencerzy. Można znaleźć rekomendacje różnych kompletnych diet i poszczególnych super produktów – wszystkie z obietnicą, że dzięki nim będziemy żyli długo i szczęśliwie. Jak w tym gąszczu często sprzecznych informacji odróżnić prawdę od marketingu? Czy reklama tylko kłamie a dietetycy i lekarze zawsze mają rację?

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
27
września

Studenci i doktoranci SGGW laureatami konkursu „Dyplomy dla Warszawy”

26 września 2017 roku w Muzeum Warszawy wręczono nagrody w drugiej edycji konkursu prezydenta m.st. Warszawy na najlepsze prace magisterskie i doktorskie związane z tematyką rozwoju społeczno-gospodarczego stolicy. Przyznano osiem nagród i wyróżnień z czego połowę zdobyli studenci i doktoranci Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Dla mediów
czytaj więcej