Aktualności

Osiągnięcia

w dziale: Osiągnięcia
31
stycznia

Naukowcy z WIP z dofinansowaniem w konkursie "Wspieramy rozwój"

Naukowcy z WIP z dofinansowaniem w konkursie "Wspieramy rozwój"

Pracownicy Wydziału Inżynierii Produkcji SGGW uzyskali dofinansowanie w konkursie "Wspieramy rozwój" organizowanym przez firmę Cedrob S.A.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
16
stycznia

Prof. Rakoczy-Trojanowska z Polską Nagrodą Inteligentnego Rozwoju 2019

Prof. Rakoczy-Trojanowska z Polską Nagrodą Inteligentnego Rozwoju 2019

Prof. dr hab. Monika Rakoczy-Trojanowska z Katedry Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin WOBiAK została laureatką Polskiej Nagrody Inteligentnego Rozwoju 2019.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
10
stycznia

Smog i jego źródła

Smog i jego źródła

Wraz nadejściem chłodniejszych dni w powietrzu pojawia się charakterystyczny zapach, którego źródłem jest unoszący się z kominów dym. Widać i czuć, że nadchodzi sezon smogu. Nie jest jednak prawdą, że źródłem tego szkodliwego dla zdrowia zjawiska są wyłącznie ogrzewane przy użyciu niewłaściwego paliwa domostwa. Naukowcy z Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska SGGW wraz z pracownikami IPIŚ PAN Zabrze oraz SGSP w Warszawie od kilku lat prowadzą długoterminowe badania zanieczyszczeń powietrza na warszawskim Ursynowie. Jednoznacznie wynika z nich, że smog to zjawisko, które ma bardzo złożone przyczyny i różnorodne źródła, a dym z kominów to zaledwie jeden kawałek skomplikowanej układanki.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
07
stycznia

Naukowcy z SGGW partnerami nowych projektów międzynarodowych

Naukowcy z SGGW partnerami nowych projektów międzynarodowych

W grudniu 2018 roku naukowcy z SGGW zdobyli finansowanie czterech projektów międzynarodowych.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
07
stycznia

Ekożywność – przeszłość czy przyszłość?

Ekożywność – przeszłość czy przyszłość?

Postęp technologiczny, chemiczny i biologiczny, który dokonał się w rolnictwie w XX wieku, umożliwił znaczne zwiększenie światowej produkcji żywności. Dziś wiemy, że niektóre z tych osiągnięć okazały się mieć negatywny wpływ na środowisko, jakość produktów żywnościowych i zdrowie konsumentów. W świetle tych zmian obok produkcji żywności w systemie konwencjonalnym już od lat 80. XX w. rozwija się rolnictwo ekologiczne.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
13
grudnia

Stypendia Lotto dla studentów z SGGW

Stypendia Lotto dla studentów z SGGW

Trzech studentów SGGW znalazło się w gronie stu studentów, którym fundacja LOTTO przyznała stypendia w programie „100 na 100" zorganizowanym z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
19
listopada

Dofinasowanie z NCN na naukowców z SGGW

Dofinasowanie z NCN na naukowców z SGGW

Pięciu naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego otrzyma dofinansowanie z programów OPUS i PRELUDIUM organizowanych przez Narodowe Centrum Nauki.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
09
listopada

Diamentowe Granty dla studentów SGGW

Diamentowe Granty dla studentów SGGW

Dwóch studentów SGGW zostało wyróżnionych Diamentowymi Grantami – programami dla wybitnie uzdolnionych młodych naukowców.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
08
listopada

Nagroda główna Science Challenge Day dla naukowców WIP

Nagroda główna Science Challenge Day dla naukowców WIP

Zespół naukowców związanych z Wydziałem Inżynierii Produkcji SGGW zdobył nagrodę główną w konkursie organizowanym w ramach Science Challenge Day.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
07
listopada

Naukowiec z SGGW koordynatorem grantu Fundacji Ekhaga!

Naukowiec z SGGW koordynatorem grantu Fundacji Ekhaga!

Dr inż. Dominika Średnicka-Tober z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji otrzymała 700.000 SEK na realizację półtorarocznego projektu pt. „Promoting human health and well-being by maintaining matrix related organic food qualities from field to fork”.

ogólne
czytaj więcej