SGGW

Aktualności

15
listopada
2018

Fascynująca podróż przez układ pokarmowy człowieka

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza 21 listopada 2018 r. na prelekcję, którą wygłoszą dr inż. Katarzyna Lachowicz i dr inż. Ewa Fürstenberg. W programie m.in. zagadnienia związane z "mózgiem jelitowym” i hormonami żołądkowo-jelitowymi.

Dokładamy wszelkich starań, by jedzenie było dla nas przyjemnością. Troszczymy się również, a przynajmniej powinniśmy, o właściwy skład posiłków, wiedząc, jakie to ważne dla naszego zdrowia. Czy zdarza nam się jednak zastanowić nad tym, co dzieje się z pożywieniem w naszym przewodzie pokarmowym - gdzie jest trawione i jak  wchłaniane są jego składniki elementarne, aby potem spełniły swoją rolę? Być moze o swoim układzie pokarmowym przypominamy sobie dopiero wtedy, gdy pojawiają się dolegliwości?

Podstawową wiedzę o naszym układzie pokarmowym na pewno mamy. Wynieśliśmy ją ze szkoły, być może nawet rozszerzyliśmy, sięgając do innych źródeł wiedzy. Czy jest to jednak wiedza wystarczająca, aby dobrze zrozumieć zachodzące w nim zjawiska? Jeśli nawet znamy określenie „drugi mózg w jelitach”, to czy wiemy, co się za nim kryje? Czy zdajemy sobie sprawę, że ważny element układu odpornościowego mieści się w jelitach?

Z tego więc względu zachęcamy Państwa do wspólnej podróży przez układ pokarmowy człowieka.  Nasi eksperci - fizjolodzy żywienia - obiecują, że będzie to podróż fascynująca. W swoich wystąpieniach uwzględnią bowiem ciekawe zagadnienia.

1. Budowa układu pokarmowego i procesy w nim zachodzące.

2. Enzymy trawienne człowieka - klasyfikacja i funkcje.

3. Działanie narządów układu pokarmowego:

 - budowa ściany przewodu pokarmowego w zależności od pełnionych funkcji,

 - sterowanie pracą układu pokarmowego, czyli o „mózgu jelitowym” i hormonach
    żołądkowo-jelitowych,

               - motoryka,

               - wydzielanie soków trawiennych,

               - trawienie i wchłanianie.

4. Tkanka limfatyczna jelit jako ważny element układu odpornościowego człowieka