Aktualności

Dla studentów

w dziale: Aktualności
12
stycznia

Co nas wyzwala, co nas zniewala?

Co nas wyzwala, co nas zniewala?

Koło Naukowe Socjologów SGGW w Warszawie ma przyjemność zaprosić prelegentów oraz słuchaczy na studencko-doktorancką ogólnopolską konferencję naukową pt: "Co nas wyzwala, co nas zniewala?".

Dla studentów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
27
grudnia

Nowe Prezydium Samorządu Studentów SGGW

Nowe Prezydium Samorządu Studentów SGGW

15 grudnia 2016 roku Rada Uczelniana Samorządu Studentów SGGW wybrała członków Prezydium na dwuletnią kadencję, która rozpoczyna się 1 stycznia 2017 roku.

Dla studentów
czytaj więcej
w dziale:
19
grudnia

Opłatkowe spotkanie pracowników i studentów SGGW

Opłatkowe spotkanie pracowników i studentów SGGW

Tradycyjnie każdego roku przed Świętami Bożego Narodzenia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie organizowane jest spotkanie opłatkowe władz uczelni z pracownikami i studentami.

Dla pracowników
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
16
grudnia

Polskie ryby dochodzą do głosu

Polskie ryby dochodzą do głosu

Co jadano podczas wigilijnej wieczerzy dawno, dawno temu? Na pewno ryby oraz raki, ale wyłącznie te z polskich stawów, rzek, jezior i oczywiście z Bałtyku. Dzisiaj możemy zakupić mnóstwo innych gatunków ryb i owoców morza z całego świata. W ten szczególny czas może warto jednak wrócić do naszych rybnych korzeni, zwłaszcza, że polskie rybactwo nadal ma duży potencjał rozwoju i przynosi wiele korzyści nie tylko naszej gospodarce, lecz także środowisku naturalnemu.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
14
grudnia

Imponujący dorobek Kół Naukowych SGGW

Imponujący dorobek Kół Naukowych SGGW

Prawie 400. studentów zaprezentowało swoje osiągnięcia podczas czterdziestego trzeciego Przeglądu Dorobku Kół Naukowych SGGW. Do przeglądu zgłoszono 193 prace naukowe. Organizatorami przeglądu było Koło Naukowe Medyków Weterynaryjnych oraz Wydział Medycyny Weterynaryjnej.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
07
grudnia

Nauka nie musi być nudna

Nauka nie musi być nudna

Studenci z Koła Naukowego Przedsiębiorczy Technolog działającego przy Wydziale Technologii Drewna SGGW w Warszawie mają okazję uczyć się zarządzania projektami w praktyce. Eliza Lieber, Maria Kępka oraz Paulina Maciejec wymyśliły zajęcia "Ocalić od zapomnienia", czyli warsztaty z renowacji starych, drewnianych krzeseł.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
06
grudnia

Rośliny – sojusznicy w walce ze skażeniem radioaktywnym

Rośliny – sojusznicy w walce ze skażeniem radioaktywnym

Profesor Stanisław Gawroński z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu został zaproszony przez Uniwersytet w Kyoto na konsultacje dotyczące przywracania do życia terenów skażonych po katastrofie elektrowni jądrowej w Fukushimie w 2011 r. Mimo upływu czasu sytuacja na tym terenie nadal jest trudna, a walka z zanieczyszczeniem zajmie jeszcze wiele lat. Skażenie radioaktywne to poważne zagrożenie naszych czasów, z którym musimy nauczyć się sobie radzić. Okazuje się, że naszym wielkim sojusznikiem w niwelowaniu skutków promieniowania radioaktywnego mogą być odpowiednio dobrane gatunki roślin.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
29
listopada

Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?

Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?

Jogurty, kiszonki, niektóre wędliny i rodzaje pieczywa, piwo, wino – wszystkie te produkty łączy jedna cecha. Powstały one dzięki współdziałaniu różnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces fermentacji. Kiedyś proces fermentacji miał znaczenie przede wszystkim jako sposób konserwacji żywności. Dzisiaj takich metod mamy więcej. Z tego powodu w niektórych częściach świata żywność fermentowana jest bardzo popularna, różnorodna i ceniona za dobry wpływ na organizm, w innych z kolei uważana za szkodliwą, niesmaczną i w ogóle niezdatną do spożycia. Jak to jest naprawdę?

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Konferencje / Wykłady
24
listopada

Posiedzenie Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich

Posiedzenie Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich

Rektorzy z całej Polski dyskutowali na temat aktualnych problemów szkolnictwa wyższego i nauki, zmian w systemie oświaty oraz nowych obszarów aktywności KRASP. W dniach 17-18 listopada, w siedzibie SWPS Uniwersytetu Humanistycznospołecznego, odbyły się dwudniowe obrady Prezydium oraz Zgromadzenia Plenarnego Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich. W spotkaniu uczestniczył rektor SGGW, wiceprzewodniczący KRASP prof. dr hab. Wiesław Bielawski.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
22
listopada

Zbadaj skład ciała i weź udział w ankiecie

Zbadaj skład ciała i weź udział w ankiecie

Studenci kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zapraszają do wzięcia udziału w ankiecie i badaniu dotyczącym budowy ciała człowieka oraz sposobu żywienia.

Dla pracowników
czytaj więcej