Aktualności

Dla pracowników

w dziale: Osiągnięcia
14
lutego

SGGW: Sukces z natury. Polskie sery w Tanzanii

SGGW: Sukces z natury. Polskie sery w Tanzanii

Naukowcy SGGW chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z przedsiębiorcami. Lubią, gdy efekty ich badań są wykorzystywane w praktyce. Zdarza się też, że swoje umiejętności i talenty pedagogiczne wykorzystują do pomocy ludziom z odległych zakątków globu.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
10
lutego

SGGW: Sukces z natury. Od fitotronu w akademiku do własnego laboratorium

SGGW: Sukces z natury. Od fitotronu w akademiku do własnego laboratorium

Mariusz Pożoga, absolwent Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW, własną firmę założył w 2011 roku. Na samym początku laboratorium zajmujące się mikrorozmnażaniem roślin akwariowych mieściło się w jego pokoju w akademiku. Stąd też nazwa – Laboratorium 313.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
07
lutego

Zapisz się na kurs Uniwersytetu Otwartego

Zapisz się na kurs Uniwersytetu Otwartego

Ruszyły zapisy na wiosenną edycję kursów Uniwersytetu Otwartego SGGW. W ofercie znajduje się prawie 80 kursów z pięciu obszarów tematycznych: człowiek i technika, ekonomia i społeczeństwo, języki obce, przyroda, żywność i żywienie.

Dla absolwentów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
03
lutego

Naukowcy z SGGW opracowują nowe metody walki z rakiem

Naukowcy z SGGW opracowują nowe metody walki z rakiem

Nowotwory to druga najczęstsza przyczyna śmierci w krajach rozwiniętych. Dane statystyczne z ostatnich kilku lat wskazują, że choroby nowotworowe są odpowiedzialne za około ¼ wszystkich zgonów. Chociaż liczba zachorowań stale rośnie, poprawiają się metody diagnostyczne, a jeśli nowotwór zostanie wcześnie wykryty, to często może być skutecznie leczony. Dzieje się tak między innymi dlatego, że naukowcy i lekarze z całego świata zdobywają coraz większą wiedzę w dziedzinie onkologii i odkrywają coraz skuteczniejsze sposoby diagnozowania oraz leczenia. Istotny wkład w rozwój wiedzy o nowotworach wnoszą także badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, gdzie realizowanych jest kilka znaczących projektów mających na celu walkę z rakiem.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
01
lutego

Szkolenie dla doktorantów i pracowników naukowych

Szkolenie dla doktorantów i pracowników naukowych

Biuro Nauki i Projektów SGGW zaprasza słuchaczy studiów doktoranckich oraz pracowników naukowych na szkolenie poświęcone możliwości udziału w międzynarodowych i krajowych programach badawczych.

Dla pracowników
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
26
stycznia

Studenci WTD opracowali słownik branżowy

Studenci WTD opracowali słownik branżowy

Każda branża posługuje się specyficznym językiem, nomenklaturą czy powiedzonkami. Każdy student zetknął się z tym problem na pierwszym roku studiów. I kiedy wydaje nam się, że już rozumiemy wszystko i potrafimy tłumaczyć sobie z polskiego na polski, nagle okazuje się, że trzeba zacząć posługiwać się fachową terminologią w "obcym" języku. Jak sobie z tym poradzić? Studenci Wydziału Technologii Drewna SGGW znaleźli rozwiązanie.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Współpraca Międzynarodowa
12
stycznia

Stypendia Programu Erasmus Mundus, Projekt MARHABA (Iran, Irak - region Kurdystanu)

Stypendia Programu Erasmus Mundus, Projekt MARHABA (Iran, Irak - region Kurdystanu)

Biuro Współpracy Międzynarodowej informuje o możliwości aplikowania na studia oraz staże badawcze w ramach programu Erasmus Mundus projekt MARHABA koordynowanego przez University of Santiago de Compostela w Hiszpanii. Termin składania aplikacji - 07.02.2017.

For students
czytaj więcej
w dziale:
19
grudnia

Opłatkowe spotkanie pracowników i studentów SGGW

Opłatkowe spotkanie pracowników i studentów SGGW

Tradycyjnie każdego roku przed Świętami Bożego Narodzenia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie organizowane jest spotkanie opłatkowe władz uczelni z pracownikami i studentami.

Dla pracowników
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
16
grudnia

Polskie ryby dochodzą do głosu

Polskie ryby dochodzą do głosu

Co jadano podczas wigilijnej wieczerzy dawno, dawno temu? Na pewno ryby oraz raki, ale wyłącznie te z polskich stawów, rzek, jezior i oczywiście z Bałtyku. Dzisiaj możemy zakupić mnóstwo innych gatunków ryb i owoców morza z całego świata. W ten szczególny czas może warto jednak wrócić do naszych rybnych korzeni, zwłaszcza, że polskie rybactwo nadal ma duży potencjał rozwoju i przynosi wiele korzyści nie tylko naszej gospodarce, lecz także środowisku naturalnemu.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
12
grudnia

Świąteczne spotkanie z emerytowanymi pracownikami SGGW

Świąteczne spotkanie z emerytowanymi pracownikami SGGW

W atmosferze nadchodzących świąt w Auli Kryształowej odbyło się uroczyste spotkania władz uczelni z emerytowanymi pracownikami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. To tradycyjne spotkania, jak co roku było okazją do wspomnień oraz zaprezentowania osiągnięć uczelni. Spośród ponad tysiąca emerytowanych pracowników uczelni, w uroczystości uczestniczyło ponad sześćset osób.

Dla pracowników
czytaj więcej