Aktualności

Dla mediów

w dziale:
29
marca

Czy plastik szkodzi żywności?

Czy plastik szkodzi żywności?

Przy wybieraniu tego, co włożyć do sklepowego koszyka, konsumenci kierują się różnymi wytycznymi: składem, producentem, marką, kolorem, zapachem. Opakowanie wydaje się nieistotne, a to przecież ono ma istotny wpływ na produkt i przekazuje o nim wiele informacji. O tym, że warto zainteresować się nie tylko zawartością, ale i otoczką, przekonuje dr hab. inż. Anna Żbikowska, prof. SGGW z Wydziału Nauk o Żywności, autorka i współprowadząca kurs Uniwersytetu Otwartego „Opakowanie żywności źródłem wiedzy o produkcie spożywczym”.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
24
marca

O diecie w internecie

O diecie w internecie

Tematyka związana z żywnością i dietami to jedno z bardzo popularnych zagadnień poruszanych w internecie. W sytuacji, gdy swoje przepisy i porady dietetyczne może publikować każdy bez względu na posiadaną wiedzę i doświadczenie, pojawia się problem, jak z gąszczu informacji wyłowić te wartościowe i prawdziwe. Dotyka on przede wszystkim osób, które szukają informacji o tym, co jeść w różnych stanach chorobowych. O ile nieudany przepis na szarlotkę oznacza stracony czas i pieniądze, o tyle w przypadku błędnej informacji o wartości medycznej konsekwencje mogą być naprawdę poważne.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
21
marca

Leśne zwiastuny wiosny

Leśne zwiastuny wiosny

Nadejście wiosny to szczególny moment w przyrodzie, zwłaszcza tej dzikiej, w głębokich lasach i puszczach. Tam wiosnę można nie tylko zobaczyć, ale także usłyszeć. Jej pierwsze zwiastuny znajdziemy nie tylko wśród roślin i zwierząt, lecz także wśród grzybów. Co można dostrzec w przedwiosennym lesie i czy na tej podstawie da się przewidzieć, kiedy na dobre przyjdzie ta ciepła i słoneczna aura, opowiadają naukowcy z Wydziału Leśnego SGGW.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
20
marca

Sukces z natury: kierunek rodzinna firma

Sukces z natury: kierunek rodzinna firma

Już w szkole podstawowej wiedział, że chce kontynuować prowadzenie rodzinnej firmy. Swoją edukację ukierunkował tak, by jak najlepiej się do tego przygotować. Dlaczego wybrał studia w SGGW i czy jest z nich zadowolony, oraz jak nie zmarnować pięciu lat pobytu na uczelni, opowiada Adam Zdanowski, dyrektor eksportu w Zakładzie Mięsnym Wierzejki, absolwent kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Wydziale Nauk o Żywności SGGW.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
17
marca

Nowalijka, czyli co?

Nowalijka, czyli co?

Wymęczony zimą organizm z wdzięcznością reaguje na pierwsze oznaki wiosny. Z entuzjazmem podchodzimy do dłuższych dni, rosnących temperatur, słońca. Cieszą nas pojawiające się przebiśniegi i krokusy, nic więc dziwnego, że niejednej osobie żywiej bije serce na widok pierwszych wiosennych warzyw. Warto jednak się powstrzymać i zastanowić, czy na pewno skorzystać z dobrodziejstw nowalijek.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
08
marca

Żywność dla kosmonautów

Żywność dla kosmonautów

Historia lotów w kosmos nie jest długa – pierwszy lot załogowy odbył się w 1961 roku. Wraz z rozwojem nauki ich częstotliwość wzrastała, a kosmonauci coraz dłużej przebywali na orbicie. Jednym z problemów, z którymi musiano się zmierzyć, była kwestia żywienia: co zabrać, by nie było ciężkie, ale pełnowartościowe, łatwe w przygotowaniu, a do tego smaczne? Jednym z rozwiązań stała się żywność liofilizowana. Obecnie naukowcy w ośrodkach badawczych na całym świecie pracują nad rozwojem tego segmentu produktów spożywczych. Swoją cegiełkę dokładają także pracownicy Wydziału Nauk o Żywności SGGW.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
14
lutego

SGGW: Sukces z natury. Polskie sery w Tanzanii

SGGW: Sukces z natury. Polskie sery w Tanzanii

Naukowcy SGGW chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z przedsiębiorcami. Lubią, gdy efekty ich badań są wykorzystywane w praktyce. Zdarza się też, że swoje umiejętności i talenty pedagogiczne wykorzystują do pomocy ludziom z odległych zakątków globu.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
10
lutego

SGGW: Sukces z natury. Od fitotronu w akademiku do własnego laboratorium

SGGW: Sukces z natury. Od fitotronu w akademiku do własnego laboratorium

Mariusz Pożoga, absolwent Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW, własną firmę założył w 2011 roku. Na samym początku laboratorium zajmujące się mikrorozmnażaniem roślin akwariowych mieściło się w jego pokoju w akademiku. Stąd też nazwa – Laboratorium 313.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
03
lutego

Naukowcy z SGGW opracowują nowe metody walki z rakiem

Naukowcy z SGGW opracowują nowe metody walki z rakiem

Nowotwory to druga najczęstsza przyczyna śmierci w krajach rozwiniętych. Dane statystyczne z ostatnich kilku lat wskazują, że choroby nowotworowe są odpowiedzialne za około ¼ wszystkich zgonów. Chociaż liczba zachorowań stale rośnie, poprawiają się metody diagnostyczne, a jeśli nowotwór zostanie wcześnie wykryty, to często może być skutecznie leczony. Dzieje się tak między innymi dlatego, że naukowcy i lekarze z całego świata zdobywają coraz większą wiedzę w dziedzinie onkologii i odkrywają coraz skuteczniejsze sposoby diagnozowania oraz leczenia. Istotny wkład w rozwój wiedzy o nowotworach wnoszą także badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, gdzie realizowanych jest kilka znaczących projektów mających na celu walkę z rakiem.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
26
stycznia

Studenci WTD opracowali słownik branżowy

Studenci WTD opracowali słownik branżowy

Każda branża posługuje się specyficznym językiem, nomenklaturą czy powiedzonkami. Każdy student zetknął się z tym problem na pierwszym roku studiów. I kiedy wydaje nam się, że już rozumiemy wszystko i potrafimy tłumaczyć sobie z polskiego na polski, nagle okazuje się, że trzeba zacząć posługiwać się fachową terminologią w "obcym" języku. Jak sobie z tym poradzić? Studenci Wydziału Technologii Drewna SGGW znaleźli rozwiązanie.

Dla mediów
czytaj więcej