Aktualności

Dla mediów

w dziale: Osiągnięcia
10
stycznia

Smog i jego źródła

Smog i jego źródła

Wraz nadejściem chłodniejszych dni w powietrzu pojawia się charakterystyczny zapach, którego źródłem jest unoszący się z kominów dym. Widać i czuć, że nadchodzi sezon smogu. Nie jest jednak prawdą, że źródłem tego szkodliwego dla zdrowia zjawiska są wyłącznie ogrzewane przy użyciu niewłaściwego paliwa domostwa. Naukowcy z Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska SGGW wraz z pracownikami IPIŚ PAN Zabrze oraz SGSP w Warszawie od kilku lat prowadzą długoterminowe badania zanieczyszczeń powietrza na warszawskim Ursynowie. Jednoznacznie wynika z nich, że smog to zjawisko, które ma bardzo złożone przyczyny i różnorodne źródła, a dym z kominów to zaledwie jeden kawałek skomplikowanej układanki.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
07
stycznia

Ekożywność – przeszłość czy przyszłość?

Ekożywność – przeszłość czy przyszłość?

Postęp technologiczny, chemiczny i biologiczny, który dokonał się w rolnictwie w XX wieku, umożliwił znaczne zwiększenie światowej produkcji żywności. Dziś wiemy, że niektóre z tych osiągnięć okazały się mieć negatywny wpływ na środowisko, jakość produktów żywnościowych i zdrowie konsumentów. W świetle tych zmian obok produkcji żywności w systemie konwencjonalnym już od lat 80. XX w. rozwija się rolnictwo ekologiczne.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
07
listopada

Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach

Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach

Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza na sklepowe półki nie tylko lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także popularnych supermarketów. Naukowcy z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu poszukują dla minikiwi także innych zastosowań.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
18
października

Otwarcie wystawy z okazji stulecia niepodległości

Otwarcie wystawy z okazji stulecia niepodległości

16 października 2018 r. odbył się w Muzeum SGGW wernisaż wystawy „Pierwsi wśród równych. Udział środowiska akademickiego SGGW w walkach o niepodległość w latach 1918–1921”.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
11
października

12 października – światowy dzień jaja

12 października – światowy dzień jaja

Uważa się je za symbol życia i płodności. Starożytni Rzymianie właśnie od tej potrawy rozpoczynali swoje uczty. Istotna rola jaja w dziejach człowieka ma swoje odzwierciedlenie w popularnej sentencji Ab ovo usque ad mala, która z czasem zyskała znaczenie „od początku do końca”. Już nasi przodkowie mieli świadomość niezwykłych wartości tego składnika diety. Z punktu widzenia biologicznego jest to pokarm fenomenalny, który zawiera wszystkie składniki niezbędne do budowy żywego organizmu. Dziś jednak dosyć powszechne jest przekonanie, że należy ograniczać spożycie jaj ze względu na cholesterol oraz zwracać szczególną uwagę na sposób hodowli składających je ptaków. Co na ten temat sądzą naukowcy – specjaliści w zakresie hodowli drobiu oraz żywienia człowieka?

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
02
października

SGGW uroczyście rozpoczęła rok akademicki

SGGW uroczyście rozpoczęła rok akademicki

Ponad pięć tysięcy siedemset studentek i studentów pierwszego roku rozpoczęło naukę w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Podczas inauguracji roku akademickiego nowo przyjęci studenci złożyli uroczyste ślubowanie, stając się pełnoprawnymi członkami społeczności akademickiej SGGW.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
21
września

Tramwaje na Gocław wśród zieleni

Tramwaje na Gocław wśród zieleni

Zespół projektantów z Katedry Architektury Krajobrazu opracował koncepcję zagospodarowania terenów wzdłuż nowej trasy tramwajowej na Gocław. To kolejny – po zaprojektowaniu bulwarów nad Wisłą oraz stworzeniu „Standardów kształtowania zieleni Warszawy” przykład udanej współpracy architektów krajobrazu z Warszawą.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
09
sierpnia

W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych. Inwestycja zostanie sfinansowana w części ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego Jarosław Gowin oraz Rektor SGGW profesor Wiesław Bielawski podpisali umowę umożliwiającą budowę Centrum.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
18
lipca

Sukces z natury: Kwiat ukryty w lizaku

Sukces z natury: Kwiat ukryty w lizaku

Stworzona przez Marię Tkaczuk manufaktura ręczna MerryMery lizaki naturalne to połączenie pasji do kreowania smaków, słodkich wspomnień z dzieciństwa i zmysłu technologicznego, który cały czas rozwija na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka w SGGW.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
11
lipca

Ponad 10 tysięcy chętnych na studia stacjonarne w SGGW

Ponad 10 tysięcy chętnych na studia stacjonarne w SGGW

Finanse i rachunkowość, dietetyka, logistyka, turystyka i rekreacja, weterynaria, informatyka oraz biotechnologia to najbardziej popularne w tym roku kierunki studiów w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. SGGW zakończyła pierwszy etap rekrutacji na studia. Kolejne tury rekrutacji potrwają do połowy sierpnia.

Dla mediów
czytaj więcej