Aktualności

Dla mediów

w dziale:
11
października

12 października – światowy dzień jaja

12 października – światowy dzień jaja

Uważa się je za symbol życia i płodności. Starożytni Rzymianie właśnie od tej potrawy rozpoczynali swoje uczty. Istotna rola jaja w dziejach człowieka ma swoje odzwierciedlenie w popularnej sentencji Ab ovo usque ad mala, która z czasem zyskała znaczenie „od początku do końca”. Już nasi przodkowie mieli świadomość niezwykłych wartości tego składnika diety. Z punktu widzenia biologicznego jest to pokarm fenomenalny, który zawiera wszystkie składniki niezbędne do budowy żywego organizmu. Dziś jednak dosyć powszechne jest przekonanie, że należy ograniczać spożycie jaj ze względu na cholesterol oraz zwracać szczególną uwagę na sposób hodowli składających je ptaków. Co na ten temat sądzą naukowcy – specjaliści w zakresie hodowli drobiu oraz żywienia człowieka?

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
02
października

SGGW uroczyście rozpoczęła rok akademicki

SGGW uroczyście rozpoczęła rok akademicki

Ponad pięć tysięcy siedemset studentek i studentów pierwszego roku rozpoczęło naukę w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Podczas inauguracji roku akademickiego nowo przyjęci studenci złożyli uroczyste ślubowanie, stając się pełnoprawnymi członkami społeczności akademickiej SGGW.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
21
września

Tramwaje na Gocław wśród zieleni

Tramwaje na Gocław wśród zieleni

Zespół projektantów z Katedry Architektury Krajobrazu opracował koncepcję zagospodarowania terenów wzdłuż nowej trasy tramwajowej na Gocław. To kolejny – po zaprojektowaniu bulwarów nad Wisłą oraz stworzeniu „Standardów kształtowania zieleni Warszawy” przykład udanej współpracy architektów krajobrazu z Warszawą.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
05
września

Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach

Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach

Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza na sklepowe półki nie tylko lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także popularnych supermarketów. Naukowcy z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu poszukują dla minikiwi także innych zastosowań.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
09
sierpnia

W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych. Inwestycja zostanie sfinansowana w części ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego Jarosław Gowin oraz Rektor SGGW profesor Wiesław Bielawski podpisali umowę umożliwiającą budowę Centrum.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
18
lipca

Sukces z natury: Kwiat ukryty w lizaku

Sukces z natury: Kwiat ukryty w lizaku

Stworzona przez Marię Tkaczuk manufaktura ręczna MerryMery lizaki naturalne to połączenie pasji do kreowania smaków, słodkich wspomnień z dzieciństwa i zmysłu technologicznego, który cały czas rozwija na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka w SGGW.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
11
lipca

Ponad 10 tysięcy chętnych na studia stacjonarne w SGGW

Ponad 10 tysięcy chętnych na studia stacjonarne w SGGW

Finanse i rachunkowość, dietetyka, logistyka, turystyka i rekreacja, weterynaria, informatyka oraz biotechnologia to najbardziej popularne w tym roku kierunki studiów w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. SGGW zakończyła pierwszy etap rekrutacji na studia. Kolejne tury rekrutacji potrwają do połowy sierpnia.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Nauka
10
lipca

Science-fiction w laboratorium

Science-fiction w laboratorium

W pracy laboratoryjnej można czasem poczuć się jak w powieści science-fiction. Mikołaj Federowicz, absolwent Międzywydziałowego Studium Biotechnologii w SGGW, podczas studiów dostał niepowtarzalną okazję, by… ożywić zamrożone przez lata organizmy.

Dla studentów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
26
czerwca

Pluskwy lubią wakacje

Pluskwy lubią wakacje

Pluskwy, choć malutkie, potrafią bardzo skutecznie utrudnić życie swojemu właścicielowi. W naszym domu pojawiają się zupełnie nieoczekiwanie, ale bardzo trudno się ich pozbyć. Wakacje to dla nich wymarzony czas ekspansji terytorialnej. Na swoich nowych żywicieli czekają m.in. w samolotach, pociągach i autobusach. Są też częstymi bywalcami różnego rodzaju hoteli, nawet tych pięciogwiazdkowych. Owady te bardzo lubią wszystkie ciepłe i przytulne miejsca, w których mogą liczyć na zaspokojenie swojej żądzy krwi.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
13
czerwca

Grill gorszy niż smog?

Grill gorszy niż smog?

Aż 99% procent kancerogennych węglowodorów aromatycznych (WWA) trafia do naszego organizmu wraz z żywnością. Pozostały 1% to zanieczyszczenia z wody i powietrza. Żywność na europejskim rynku od lat monitorowana jest pod względem zawartości najbardziej toksycznych WWA. Produkty, w których przekroczone są bezpieczne normy szkodliwych substancji, nie powinny być sprzedawane. Trzeba jednak mieć świadomość, że toksyczne związki powstają przede wszystkim podczas niektórych rodzajów obróbki cieplnej.

Dla mediów
czytaj więcej