Aktualności

Dla kandydatów

w dziale:
13
grudnia

Naukowa wiedza na święta

Naukowa wiedza na święta

Co się kryje w główce maku i dlaczego nasiona tej rośliny dobrze jeść w połączeniu z rybami? Jak konserwowane są owoce cytrusowe i co można zrobić, by ich skórki nadawały się do jedzenia? Czy da się upiec smaczny piernik bez glutenu i cukru? Zapraszamy do Akademii Dobrego Smaku SGGW, bloga pisanego we współpracy z naukowcami.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
06
grudnia

Środowisko jest żywym laboratorium

Środowisko jest żywym laboratorium

Dr hab. Urszula Zajączkowska jest adiunktem w Samodzielnym Zakładzie Botaniki Leśnej Wydziału Leśnego SGGW. Pracę naukową łączy z niezwykłą wrażliwością, czego efekty widać nie tylko w laboratorium, lecz także w jej wierszach, za które niedawno otrzymała Nagrodę Kościelskich – jedną z najważniejszych nagród literackich w Polsce, felietonach publikowanych w magazynie dwutygodnik.com, a także w krótkich filmach, które udostępnia w internecie.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
28
listopada

Cała prawda o jabłkach

Cała prawda o jabłkach

Polska jest trzecim światowym producentem jabłek. W typowym roku z rodzimych sadów pozyskujemy około 4 mln ton tych owoców, z czego około 25% trafia na eksport. W zbiorach znacznie prześcigają nas Chiny (43 mln ton) i nieznacznie USA (5 mln ton). Krajowe sadownictwo jest prężnie rozwijającą się gałęzią rolnictwa. Swój wkład mają tu także naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, którzy selekcjonują nowe odmiany jabłoni i opracowują nowoczesne metody długoterminowego przechowywania świeżych owoców.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
21
listopada

Drony wielozadaniowe

Drony wielozadaniowe

Zanim w lesie wybuchnie pożar, pojawiają się sygnały ostrzegawcze. Nie wszystkie możemy dostrzec z ziemi własnymi oczami. Pewne zjawiska są lepiej widoczne z lotu ptaka, zwłaszcza takiego, który rejestruje promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie 400-1000 nm (bliska podczerwień) lub wyższym (podczerwień termalna), podczas gdy ludzie widzą tylko zakres od 400 do 700 nm. Dzięki wyposażonym w odpowiednią kamerę Bezzałogowym Statkom Powietrznym (BSP), czyli popularnym dronom, można zauważyć nie tylko pierwsze niepozorne smugi dymu, lecz także sprawdzić, w których miejscach lasu roślinność jest przesuszona. Małe bezzałogowe statki powietrzne to urządzenia bardzo przydatne do prowadzenia innowacyjnych badań naukowych, zwłaszcza jeśli działają w komplecie z odpowiednim sprzętem optycznym i oprogramowaniem. Naukowcy z SGGW mają wiele pomysłów na ich praktyczne zastosowanie w rolnictwie, leśnictwie, ochronie środowiska i budownictwie.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
16
listopada

Ekologiczny baton z SGGW dla osób aktywnych

Ekologiczny baton z SGGW dla osób aktywnych

Zespół badaczek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w składzie: prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr inż. Dorota Zielińska, dr inż. Aleksandra Szydłowska, dr inż. Anna Rzepkowska, mgr inż. Justyna Siwińska opracował recepturę ekologicznego i prozdrowotnego batonu wysokobiałkowego. Z przepisu możne nieodpłatnie skorzystać każdy.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
10
października

Tajemnice drewna sprzed wieków

Tajemnice drewna sprzed wieków

Drewno wydaje się materiałem stosunkowo mało odpornym na zewnętrzne warunki: gnije, jest niszczone przez owady i mikroorganizmy. Dlaczego więc archeolodzy wciąż odkrywają nowe drewniane znaleziska? Jakim cudem coś zrobionego z drewna kilkuset, a nawet kilka tysięcy laty temu przetrwało do dziś w niemal nienaruszonym stanie?

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
02
października

Ruszył naukowy blog żywieniowy SGGW

Ruszył naukowy blog żywieniowy SGGW

Żywność i żywienie to temat bardzo często poruszany w sieci. Swoje blogi, strony i fanpejdże mają producenci żywności, sklepy, dietetycy, kucharze i tak zwani influencerzy. Można znaleźć rekomendacje różnych kompletnych diet i poszczególnych super produktów – wszystkie z obietnicą, że dzięki nim będziemy żyli długo i szczęśliwie. Jak w tym gąszczu często sprzecznych informacji odróżnić prawdę od marketingu? Czy reklama tylko kłamie a dietetycy i lekarze zawsze mają rację?

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
27
września

Studenci i doktoranci SGGW laureatami konkursu „Dyplomy dla Warszawy”

26 września 2017 roku w Muzeum Warszawy wręczono nagrody w drugiej edycji konkursu prezydenta m.st. Warszawy na najlepsze prace magisterskie i doktorskie związane z tematyką rozwoju społeczno-gospodarczego stolicy. Przyznano osiem nagród i wyróżnień z czego połowę zdobyli studenci i doktoranci Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
21
września

Budownictwo energooszczędne, audyt energetyczny i ocena energetyczna budynków

Budownictwo energooszczędne, audyt energetyczny i ocena energetyczna budynków

Trwa rekrutacja na 8. edycję studiów podyplomowych na Wydziale Budownictwa i Inżynierii Środowiska SGGW. Celem studiów jest przygotowanie absolwentów do sporządzania audytów energetycznych budynków, świadectw charakterystyki energetycznej budynków oraz projektowania przedsięwzięć termomodernizacyjnych w budownictwie. Absolwent studiów jest uprawniony do złożenia wniosku o wpis do wykazu osób uprawnionych do sporządzania świadectw charakterystyki energetycznej w centralnym rejestrze charakterystyki energetycznej budynków prowadzonym przez Ministerstwo Infrastruktury i Budownictwa.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
20
września

Rachunkowość bankowa - studia podyplomowe

Rachunkowość bankowa - studia podyplomowe

Wydział Nauk Ekonomicznych SGGW ogłasza nabór na I edycję dwusemestralnych Podyplomowych Studiów Rachunkowości Bankowej. Program obejmuje 250 godz. zajęć dydaktycznych i dostosowany jest do wymogów Standardów Kwalifikacyjnych w Bankowości Polskiej.

Dla absolwentów
czytaj więcej