Aktualności

Dla kandydatów

w dziale:
17
stycznia

Dzień Otwarty dla kandydatów na studia

Dzień Otwarty dla kandydatów na studia

Studenci z 37. kierunków będą odpowiadać na pytania maturzystów podczas Dnia otwartego w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. To doskonała okazja, aby dowiedzieć się jakie przedmioty zdawać na maturze, aby dostać się do SGGW, jakie są zasady rekrutacji na studia oraz jaki kierunek wybrać?

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
16
grudnia

Polskie ryby dochodzą do głosu

Polskie ryby dochodzą do głosu

Co jadano podczas wigilijnej wieczerzy dawno, dawno temu? Na pewno ryby oraz raki, ale wyłącznie te z polskich stawów, rzek, jezior i oczywiście z Bałtyku. Dzisiaj możemy zakupić mnóstwo innych gatunków ryb i owoców morza z całego świata. W ten szczególny czas może warto jednak wrócić do naszych rybnych korzeni, zwłaszcza, że polskie rybactwo nadal ma duży potencjał rozwoju i przynosi wiele korzyści nie tylko naszej gospodarce, lecz także środowisku naturalnemu.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
14
grudnia

Imponujący dorobek Kół Naukowych SGGW

Imponujący dorobek Kół Naukowych SGGW

Prawie 400. studentów zaprezentowało swoje osiągnięcia podczas czterdziestego trzeciego Przeglądu Dorobku Kół Naukowych SGGW. Do przeglądu zgłoszono 193 prace naukowe. Organizatorami przeglądu było Koło Naukowe Medyków Weterynaryjnych oraz Wydział Medycyny Weterynaryjnej.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
29
listopada

Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?

Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?

Jogurty, kiszonki, niektóre wędliny i rodzaje pieczywa, piwo, wino – wszystkie te produkty łączy jedna cecha. Powstały one dzięki współdziałaniu różnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces fermentacji. Kiedyś proces fermentacji miał znaczenie przede wszystkim jako sposób konserwacji żywności. Dzisiaj takich metod mamy więcej. Z tego powodu w niektórych częściach świata żywność fermentowana jest bardzo popularna, różnorodna i ceniona za dobry wpływ na organizm, w innych z kolei uważana za szkodliwą, niesmaczną i w ogóle niezdatną do spożycia. Jak to jest naprawdę?

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
14
listopada

Studentka SGGW zdobyła tytuł Miss Polonia 2016

Studentka SGGW zdobyła tytuł Miss Polonia 2016

Izabella Krzan, studentka trzeciego roku ekonomii Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW, zwyciężyła w konkursie Miss Polonia. Najpiękniejsza Polka 2016 pracuje jako modelka, w przeszłości trenowała taniec towarzyski i siatkówkę. Marzy o pracy w mediach jako dziennikarka lub prezenterka. Lubi podróżować i poznawać inne kultury.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
11
października

Nowe projekty - nowi liderzy

Nowe projekty - nowi liderzy

Dwaj młodzi naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie dr Marcin Gołębiewski z Wydziału Nauk o Zwierzętach oraz dr inż. Marcin Kurek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji dzięki grantom otrzymanym w ramach VII konkursu programu „Lider” rozpoczęli pracę nad nowymi projektami badawczymi.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
07
października

Dynia nie tylko do jedzenia

Dynia nie tylko do jedzenia

Jesień to sezon na dynie. Mnóstwo odmian, wielostronność kulinarnych zastosowań i przede wszystkim zawartość cennych składników odżywczych czynią z niej królową jesiennych stołów. Zupy, sałatki, ciasta, a nawet dyniowe spaghetti (niektóre odmiany doskonale zastępują makaron) są o tej porze roku po prostu pyszne. Kulinarne specjały to jednak nie jedyny sposób wykorzystania tego owocu. Mniej popularnym zastosowaniom dyń poświęcone zostało tegoroczne seminarium naukowo-wdrożeniowe z cyklu „Dyniowate - dla zdrowia” zorganizowane przez Katedrę Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
16
września

Wyróżnienie „Ambasador Meblarstwa” dla Wydziału Technologii Drewna

Wyróżnienie „Ambasador Meblarstwa” dla Wydziału Technologii Drewna

Wydział Technologii Drewna SGGW otrzymał od Rady Ogólnopolskiej Izby Gospodarczej Producentów Mebli prestiżowe wyróżnienie „Ambasadora Meblarstwa”, jako instytucji, która od ponad dwudziestu lat przyczynia się do rozwoju polskiego przemysłu meblarskiego.

Dla pracowników
czytaj więcej
w dziale:
15
września

Studia Podyplomowe Administracja i Finanse Publiczne - Rekrutacja

Studia Podyplomowe Administracja i Finanse Publiczne - Rekrutacja

Wydział Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie ogłasza nabór na VIII edycję dwu-semestralnych Studiów Podyplomowych Administracja i Finanse Publiczne. Oferujemy wysoki poziom i skuteczność kształcenia, kontakt ze specjalistami-praktykami, przyjazną infrastrukturę dydaktyczną oraz konkurencyjne czesne.

Dla absolwentów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
10
września

Rektor SGGW uhonorował profesor Magdalenę Król

Rektor SGGW uhonorował profesor Magdalenę Król

Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prof. dr hab. Wiesław Bielawski uhonorował dr hab. Magdalenę Król, profesor nadzwyczajną SGGW listem gratulacyjnym za zdobycie prestiżowego grantu na badania naukowe. Spotkanie władz uczelni z profesor Magdaleną Król odbyło się w reprezentacyjnej Sali Kominkowej Pałacu Rektorskiego.

Dla mediów
czytaj więcej