Aktualności

Dla absolwentów

w dziale: Osiągnięcia
16
grudnia

Polskie ryby dochodzą do głosu

Polskie ryby dochodzą do głosu

Co jadano podczas wigilijnej wieczerzy dawno, dawno temu? Na pewno ryby oraz raki, ale wyłącznie te z polskich stawów, rzek, jezior i oczywiście z Bałtyku. Dzisiaj możemy zakupić mnóstwo innych gatunków ryb i owoców morza z całego świata. W ten szczególny czas może warto jednak wrócić do naszych rybnych korzeni, zwłaszcza, że polskie rybactwo nadal ma duży potencjał rozwoju i przynosi wiele korzyści nie tylko naszej gospodarce, lecz także środowisku naturalnemu.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
12
grudnia

Świąteczne spotkanie z emerytowanymi pracownikami SGGW

Świąteczne spotkanie z emerytowanymi pracownikami SGGW

W atmosferze nadchodzących świąt w Auli Kryształowej odbyło się uroczyste spotkania władz uczelni z emerytowanymi pracownikami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. To tradycyjne spotkania, jak co roku było okazją do wspomnień oraz zaprezentowania osiągnięć uczelni. Spośród ponad tysiąca emerytowanych pracowników uczelni, w uroczystości uczestniczyło ponad sześćset osób.

Dla pracowników
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
06
grudnia

Rośliny – sojusznicy w walce ze skażeniem radioaktywnym

Rośliny – sojusznicy w walce ze skażeniem radioaktywnym

Profesor Stanisław Gawroński z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu został zaproszony przez Uniwersytet w Kyoto na konsultacje dotyczące przywracania do życia terenów skażonych po katastrofie elektrowni jądrowej w Fukushimie w 2011 r. Mimo upływu czasu sytuacja na tym terenie nadal jest trudna, a walka z zanieczyszczeniem zajmie jeszcze wiele lat. Skażenie radioaktywne to poważne zagrożenie naszych czasów, z którym musimy nauczyć się sobie radzić. Okazuje się, że naszym wielkim sojusznikiem w niwelowaniu skutków promieniowania radioaktywnego mogą być odpowiednio dobrane gatunki roślin.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
29
listopada

Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?

Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?

Jogurty, kiszonki, niektóre wędliny i rodzaje pieczywa, piwo, wino – wszystkie te produkty łączy jedna cecha. Powstały one dzięki współdziałaniu różnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces fermentacji. Kiedyś proces fermentacji miał znaczenie przede wszystkim jako sposób konserwacji żywności. Dzisiaj takich metod mamy więcej. Z tego powodu w niektórych częściach świata żywność fermentowana jest bardzo popularna, różnorodna i ceniona za dobry wpływ na organizm, w innych z kolei uważana za szkodliwą, niesmaczną i w ogóle niezdatną do spożycia. Jak to jest naprawdę?

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
14
listopada

Studentka SGGW zdobyła tytuł Miss Polonia 2016

Studentka SGGW zdobyła tytuł Miss Polonia 2016

Izabella Krzan, studentka trzeciego roku ekonomii Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW, zwyciężyła w konkursie Miss Polonia. Najpiękniejsza Polka 2016 pracuje jako modelka, w przeszłości trenowała taniec towarzyski i siatkówkę. Marzy o pracy w mediach jako dziennikarka lub prezenterka. Lubi podróżować i poznawać inne kultury.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
27
października

Rekordy plonów ziemniaków w RZD SGGW Żelazna

Rekordy plonów ziemniaków w RZD SGGW Żelazna

W tym roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym SGGW w Żelaznej padły rekordowe plony ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa na chipsy. Na najlepiej plonujących plantacjach plon handlowy bulw wyniósł bowiem 55 ton z hektara. Plon handlowy to plon, który spełnia wszystkie wymagania odbiorców, a te są bardzo wyśrubowane. Dlatego uprawa na chipsy to najtrudniejszy i najbardziej wymagający wiedzy i doświadczenia kierunek produkcji ziemniaków.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
19
października

Zarządzanie BHP w przedsiębiorstwie

Zarządzanie BHP w przedsiębiorstwie

Wydział Nauk Ekonomicznych SGGW ogłasza nabór na dwusemestralne Studia Podyplomowe Zarządzanie BHP w przedsiębiorstwie.

Dla absolwentów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
18
października

Badania Nobla warte

Badania Nobla warte

W tym roku Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii otrzymał Japończyk Yoshinori Ohsumi za odkrycia związane z mechanizmem autofagii, czyli bardzo istotnym procesem zachodzącym w komórce. Prace w tym obszarze badawczym prowadzone są także przez naukowców z SGGW. Jaki wpływ mają badania z zakresu autofagii na postęp w medycynie? Czego nowego dowiedzieliśmy się o fizjologii komórki i jak ta wiedza może zostać wykorzystana? Na te pytania odpowiada prof. dr hab. Tomasz Motyl, specjalista w zakresie fizjologii zwierząt, Kierownik Katedry Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale:
14
października

Ursynowski Uniwersytet Trzeciego Wieku rozpoczął nowy rok akademicki

Ursynowski Uniwersytet Trzeciego Wieku rozpoczął nowy rok akademicki

Sześciuset słuchaczy Ursynowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku im. J. U. Niemcewicza utworzonego przy Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zainaugurowało rok akademicki 2016/2017. To jedenasty rok działalności Uniwersytetu.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Osiągnięcia
11
października

Nowe projekty - nowi liderzy

Nowe projekty - nowi liderzy

Dwaj młodzi naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie dr Marcin Gołębiewski z Wydziału Nauk o Zwierzętach oraz dr inż. Marcin Kurek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji dzięki grantom otrzymanym w ramach VII konkursu programu „Lider” rozpoczęli pracę nad nowymi projektami badawczymi.

Dla mediów
czytaj więcej