Aktualności

w dziale: Aktualności
12
grudnia

ERASMUS+ kraje poza UE - NABÓR UZUPEŁNIAJĄCY 2017

ERASMUS+ kraje poza UE - NABÓR  UZUPEŁNIAJĄCY 2017

Biuro Współpracy Międzynarodowej informuje, że nabór na wyjazd w ramach programu ERASMUS+ do krajów poza UE jest prowadzony do 22 grudnia 2017 r. Oferta dotyczy studentów studiów magisterskich i doktoranckich.

Dla studentów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
11
grudnia

Świąteczne spotkanie z emerytowanymi pracownikami SGGW

Świąteczne spotkanie z emerytowanymi pracownikami SGGW

Jak co roku przed świętami Bożego Narodzenia odbyło się uroczyste spotkanie władz uczelni z emerytowanymi pracownikami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Było ono okazją do zaprezentowania osiągnięć uczelni w mijającym roku. W uroczystości uczestniczyło ponad sześciuset emerytowanych pracowników SGGW.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
05
grudnia

Podziękowanie pracownikom za długoletnią pracę

Podziękowanie pracownikom za długoletnią pracę

Władze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego uhonorowały pracowników za ich długoletnią pracę dla uczelni. Listy gratulacyjne wręczył rektor SGGW prof. dr hab. Wiesław Bielawski, dziekani poszczególnych wydziałów oraz kanclerz uczelni.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
30
listopada

Gala Agrobiznesu w SGGW

Gala Agrobiznesu w SGGW

Jak co roku w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyło się spotkanie najlepszych rolników oraz przedsiębiorców działających w branży rolniczej, którzy za swą działalność otrzymali prestiżowe nagrody i wyróżnienia.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
28
listopada

Ciepłe kraje w Polsce

Ciepłe kraje w Polsce

Dla niektórych gatunków ptaków Polska to ciepły kraj – przylatują tu, aby przetrwać zimę. O tej porze roku możemy na terenie całego kraju spotkać: jemiołuszki, czeczotki tundrowe, łuskowce, myszołowy włochate, drzemliki, bielaczki, mewy siodłate, a czasami nawet sowy jarzębate. Z kolei głównie na wybrzeżu Bałtyku zimowe wakacje lubią spędzać kaczki lodówki, uhle, markaczki, alki, nurzyki i perkozy rogate.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
27
listopada

Zmarła Profesor Zofia Bielańska-Osuchowska

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że dnia 26 listopada 2017 roku zmarła Prof. dr hab. Zofia Bielańska-Osuchowska, doktor honoris causa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
23
listopada

Szkolenia dla pracowników administracji Domów Studenta

Szkolenia dla pracowników administracji Domów Studenta

Administracja Domów i Stołówek Studenckich oraz Straż Akademicka SGGW w Warszawie rozpoczęły cykl szkoleń dla pracowników recepcji i kierownictwa Zespołu Domów Studenckich. Podczas nich zostaną przedstawione prawne aspekty postępowania pracowników recepcji w przypadku odnotowania zdarzeń i zachowań niepożądanych, uchybiających godności studenta oraz naruszających przepisy obowiązujące na terenie SGGW. Przybliżą też kwestię definiowania przypadków naruszeń norm prawnych przez mieszkańców akademików i postępowania pracowników recepcji względem tych osób.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
21
listopada

Gala Agrobiznesu oraz Konferencje "Drogi do AgroSukcesu"

Gala Agrobiznesu oraz Konferencje "Drogi do AgroSukcesu"

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w najbliższą środę odbędzie się Gala Agrobiznesu oraz Konferencje "Drogi do AgroSukcesu". Rozstrzygnięte zostaną także konkursy Agroprzedsiębiorca RP oraz Kwatery na Medal.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
09
listopada

Obchody Święta Niepodległości w SGGW

Obchody Święta Niepodległości w SGGW

Społeczność akademicka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie obchodziła uroczyście Narodowe Święto Niepodległości. Z tej okazji odbył się Apel Poległych osób związanych z SGGW, którzy oddali swoje życie w obronie suwerenności naszej ojczyzny. Częścią obchodów była także uroczystość poświęcona profesorowi Kazimierzowi Krysiakowi, rektorowi SGGW w latach 1955–1962.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
09
listopada

Zdrowy patriotyzm

Zdrowy patriotyzm

11 listopada to nie tylko Święto Niepodległości. Dawniej data ta kojarzona była z dniem świętego Marcina, którego atrybutem jest gęś. Tego dnia kończono prace polowe, zabierano bydło z wypasu, a rybacy zwijali sieci. W epoce przedlodówkowej nasi przodkowie właśnie w listopadzie prowadzili ubój bydła i drobiu, konserwowali mięso na zimę, a na świętego Marcina jedli pieczoną gęś. Co więcej, jesienią kończy się cykl produkcyjny tych ptaków, a Polska jest jednym z najważniejszych producentów gęsiny w Europie. Nie przekłada się to jednak na spożycie tego mięsa przez Polaków. Gdyby te dwie tradycje połączyć i kolejną rocznicę odzyskania niepodległości uczcić polską pieczoną gęsią na rodzinnym stole? Na pewno byłby to przejaw patriotyzmu i przywiązania do starej narodowej tradycji, i to w wyjątkowo zdrowym wydaniu.

ogólne
czytaj więcej