Aktualności

w dziale: Aktualności
17
kwietnia

Modelowanie chorób związanych z deficytem białek z rodziny Vps13 w drożdżach

Modelowanie chorób związanych z deficytem białek z rodziny Vps13 w drożdżach

Polskie Towarzystwo Genetyczne zaprasza na prelekcję dr hab. Joanny Kamińskiej z Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
11
kwietnia

Żywność i żywienie a zdrowie: dlaczego w mass mediach jest tak dużo błędnych informacji?

Żywność i żywienie a zdrowie: dlaczego w mass mediach jest tak dużo błędnych informacji?

Zapraszamy na kolejną prelekcję Wszechnicy Żywieniowej, która odbędzie się 18 kwietnia.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
04
kwietnia

Konferencja „Zasłuchani – muzyka a społeczeństwo”

Konferencja „Zasłuchani – muzyka a społeczeństwo”

Koło Naukowe Socjologów SGGW zaprasza do udziału w studencko-doktoranckiej ogólnopolskiej konferencji naukowej pt. „Zasłuchani – muzyka a społeczeństwo”.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
04
kwietnia

Je się uszami

Je się uszami

Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW przez dr hab. Agatę Marzec, prof. SGGW wynika, że w ocenie żywności dużą rolę odgrywają także wrażenia słuchowe. Co więcej, akustyczne parametry żywności są wysoko skorelowane z jakością konkretnego produktu, zwłaszcza jego świeżością. Zwiędnięta sałata czy zawilgocone herbatniki są o wiele mniej apetyczne niż te chrupiące.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
04
kwietnia

Rola etologii w badaniu relacji człowiek – zwierzę oraz jej filozoficzne źródła

Rola etologii w badaniu relacji człowiek – zwierzę oraz jej filozoficzne źródła

Zapraszamy na seminarium z cyklu "Status zwierząt w perspektywie etyczno-prawnej".

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
03
kwietnia

„Regionalna Inicjatywa Doskonałości”

„Regionalna Inicjatywa Doskonałości”

Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego ogłosił konkurs na realizację projektów w ramach programu pod nazwą „Regionalna Inicjatywa Doskonałości”.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
02
kwietnia

Nagroda im. prof. Romana Czerneckiego

Nagroda im. prof. Romana Czerneckiego

Edukacyjna Fundacja im. prof. Romana Czerneckiego EFC ogłosiła I edycję Konkursu im. prof. Romana Czerneckiego na najlepszy artykuł poświęcony edukacji.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
29
marca

Sukces SGGW w realizacji programu Erasmus+ kraje partnerskie (poza UE)! Czwarte miejsce wśród polskich uczelni

Sukces SGGW w realizacji programu Erasmus+ kraje partnerskie (poza UE)! Czwarte miejsce wśród polskich uczelni

W dniu 28 marca 2018 r. Narodowa Agencja Programu Erasmus+ (FRSE) opublikowała podsumowanie wyników z realizacji pierwszego etapu programu Erasmus+ kraje partnerskie obejmującego lata 2015-2017. W ramach umowy KA 107-2015 SGGW zrealizowała łącznie 133 mobilności przy budżecie projektu przekraczającym 430 000 Euro, co ostatecznie zakwalifikowało SGGW na 4-tym miejscu wśród polskich uczelni wyższych w odniesieniu do liczby zrealizowanych wyjazdów i przyjazdów studentów i pracowników.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
27
marca

Akademia Dobrego Smaku SGGW na Wielkanoc

Akademia Dobrego Smaku SGGW na Wielkanoc

Czy jaja wolno jeść bez ograniczeń? Jakie wartości odżywcze mają drożdże? Lepiej jeść nowalijki czy mrożonki? Odpowiedzi na te pytania oraz przepisy na świąteczne przysmaki dla osób na dietach bez glutenu, cukru lub laktozy publikujemy na Akademii Dobrego smaku SGGW, blogu pisanym we współpracy z naukowcami, ekspertami w zakresie żywności i żywienia.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
25
marca

O etyce w weterynarii

O etyce w weterynarii

Ponad 100 studentów z całego świata porozmawia o dylematach w zawodzie lekarza weterynarii podczas konferencji organizowanej przez IVSA Warszawa w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

ogólne
czytaj więcej