Aktualności

w dziale: Aktualności
25
kwietnia

Wystawa MIASTO-PARK-LUDZIE od Central Parku do High Line w Muzeum SGGW

Wystawa MIASTO-PARK-LUDZIE od Central Parku do High Line w Muzeum SGGW

MIASTO-PARK-LUDZIE od Central Parku do High Line dr inż arch. Wiesława Gadomska, Katedra Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie kurator: dr inż. Agnieszka Gawłowska, Katedra Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
25
kwietnia

Pszczoły wracają do lasów

Pszczoły wracają do lasów

Polska jako jedyny kraj UE podjęła próbę przywrócenia na swoim terenie bartnictwa. Największym przedsięwzięciem w tym zakresie jest projekt „Tradycyjne bartnictwo ratunkiem dzikich pszczół w lasach” realizowany przez cztery nadleśnictwa z północno-wschodniej Polski. Na jego realizacji zyskają zarówno leśne ekosystemy, jak i człowiek. Ponieważ projekt ma wiele uwarunkowań, także gospodarczych, Lasy Państwowe poprosiły o wsparcie naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. O roli bartnictwa w ochronie przyrody i staropolskiej tradycji opowiada dr hab. Beata Madras-Majewska, prof. SGGW kierownik Pracowni Pszczelnictwa, Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
24
kwietnia

Sukces Chóru Kameralnego SGGW

Sukces Chóru Kameralnego SGGW

Chór Kameralny SGGW zdobył dyplom w VI edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Chórów Studenckich Vivat Academia 2017!

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
20
kwietnia

Zapraszamy na AMP - PIŁKA RĘCZNA

Zapraszamy na AMP - PIŁKA RĘCZNA

W dniach 1-3.05.2017r. odbędą się Akademickie Mistrzostwa Polski w Piłce Ręcznej Mężczyzn-Półfinał B.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
20
kwietnia

Aromaty spożywcze – co powinniśmy o nich wiedzieć?

Aromaty spożywcze – co powinniśmy o nich wiedzieć?

Niemal każdy produkt spożywczy oraz napój ma w swoim składzie aromaty spożywcze. W przetwórstwie przemysłowym stosuje się je z prostego powodu: wpływają na smak i aromat gotowego produktu, zwiększając tym samym jego atrakcyjność. Jednak czy wiemy, czym tak naprawdę są i na jakich zasadach można je stosować?

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
20
kwietnia

International SWAT Conference 2017

International SWAT Conference 2017

Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska SGGW we współpracy z Texas A&M University (TAMU) pragnie zaprosić na międzynarodową cykliczną konferencję: International SWAT Conference 2017.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
20
kwietnia

Ekoinżynier - program zajęć dla młodzieży gimnazjalnej

Ekoinżynier - program zajęć dla młodzieży gimnazjalnej

Już w piątek 21.04.2017 o godzinie 12.00 rusza nabór do projektu „EKOINŻYNIER – nowoczesne techniki badań środowiska przyrodniczego dla młodzieży”, współfinansowany przez Ministerstwo Edukacji i Szkolnictwa Wyższego.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
20
kwietnia

Prądem przyrządzone

Prądem przyrządzone

Utrwalanie żywności to jedno z najważniejszych zadań przemysłu spożywczego. Od pola do stołu droga jest niekiedy daleka. Z tego powodu znaczna część żywności na sklepowych półkach musi być w jakiś sposób zabezpieczona przed zepsuciem. Najczęściej poddaje się ją mrożeniu, suszeniu lub pasteryzacji. W wyniku tych procesów żywność, choć dłużej zachowuje swoją przydatność do spożycia, traci częściowo wartość odżywczą lub walory teksturalne. Dodatkowo procesy te są bardzo energochłonne, co wiąże się zarówno z wysokimi kosztami, jak i ze stosunkowo dużym obciążeniem środowiska naturalnego. Naukowcy na całym świecie pracują nad nowymi, lepszymi sposobami przetwarzania żywności. Bardzo obiecujące są badania nad wykorzystaniem pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF – ang. pulse electric field) oraz ultradźwięków.

Dla mediów
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
19
kwietnia

Konferencja Problems of landscape protection and management in XXI century

Konferencja Problems of landscape protection and management in XXI century

Konferencja odbędzie się w SGGW w dniach 20-22 kwietnia 2017 r.

ogólne
czytaj więcej
w dziale: Aktualności
19
kwietnia

Żywienie a odporność organizmu

Żywienie a odporność organizmu

Serdecznie zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej SGGW 19 kwietnia o 17.15.

ogólne
czytaj więcej